Rozpočet v rekordním přebytku. Babiš chválí lepší výběr daní, Kalousek mluví o promarněné příležitosti

Přebytek státního rozpočtu stoupl ke konci srpna na 81,2 miliardy korun z červencových 75,6 miliardy Kč. Podle ministerstva financí jde o nejlepší srpnový výsledek od vzniku ČR. Za výsledkem rozpočtu stojí podle úřadu růst daňových příjmů. Podle analytiků jsou ovšem za lepším hospodařením z významné části nižší veřejné investice. Na celý rok je plánovaný schodek rozpočtu 70 miliard korun, podle ekonomů ale směřuje rozpočet na konci roku k vyrovnanému hospodaření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Fotobanka Pixabay

„Ve světle dnešních čísel vidíme slušnou šanci na to, že schodek bude nakonec ještě nižší než námi předpokládaných 35 miliard Kč a může se přiblížit i vyrovnanému rozpočtovému hospodaření. Šance, že letošní rozpočet bude vyrovnaný či dokonce přebytkový, rozhodně není malá,“ uvedl hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Celkové příjmy rozpočtu stouply meziročně o 43 miliard na 859,3 miliardy korun a celkové výdaje klesly o 19,2 miliardy na 778,1 miliardy korun. Celkové daňové příjmy bez sociálního zabezpečení stouply meziročně o 25,1 miliardy na 403,5 miliardy korun.

Babiš: Finanční správa funguje lépe

Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

„Vzhledem k pozvolnějšímu růstu ekonomiky už nemůže být pochyb, že za rostoucím výběrem všech daní stojí na prvním místě lépe fungující Finanční správa,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) jsou výsledky také důkazem vládní politiky zaměřené na růst příjmů domácností, zejména odpovídající zvyšování mezd, platů a důchodů, sociálních dávek a politiky férového výběru daní.

Náměstkyně ministra financí Alena Schillerová se domnívá, že výsledku pomohl hlavně lepší výběr daní.

„Projevuje se působení nových institutů, které se zavedly, zejména kontrolní hlášení. Ale není to jenom v oblasti DPH, je to i v oblasti příjmových daní, například na dani z příjmu právnických osob, kde se zavedla nová příloha k daňovému přiznání. V důsledku došlo k doměření a vyměření velkých částek v oblasti převodních cen,“ řekla Schillerová.

Kalousek: Vláda není schopná utrácet

Předseda TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek nazval strukturu výdajů a příjmů státního rozpočtu svědectvím o promarněné příležitosti.

„Na straně výdajů vláda zvyšuje výdaje v provozu - zejména u platů státních úředníků - a šetří na kapitálových výdajích, nebo spíš není schopná utrácet. Na investicích vydala o 30 miliard méně než v loňském roce a o čtvrtinu méně než v roce 2012, což byl rok krize,“ řekl Českému rozhlasu Kalousek.

Vysoké příjmy rozpočtu jsou podle Kalouska způsobené lepším vývojem ekonomiky, o který se prý ale ministerstvo financí nezasloužilo.

Pravděpodobný nový lídr TOP 09 Miroslav Kalousek má jiný politický styl než Karel Schwarzenberg | Foto: Filip Jandourek

Podle hlavního ekonoma Roklen Lukáše Kovandy zatím nelze bez delší časové řady a detailnější analýzy tvrdit, že k historicky nejlepšímu plnění rozpočtu významněji přispívají zlepšené mechanismy výběru daní.

„Je to možné, ale nikoli jisté,“ uvedl Kovanda. Tvrzení ministra Babiše, že za rostoucím výběrem daní stojí na prvním místě lépe fungující Finanční správa, je podle Kovandy příliš smělé.

Sobíšek: Peníze z EU a málo státních investic

Hlavního ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek upozornil, že za růstem přebytku jsou dva faktory, a to příliv dalších peněz z EU a další výpadek investiční činnosti státu. Kapitálové výdaje jsou totiž po uplynutí dvou třetin letošního roku o 30 miliard korun nižší, než byly loni.

„Z dnešního pohledu se už nezdá úplně nerealistické, že zůstane státní kasa v přebytku i na konci roku. Šlo by ovšem o nechtěný přebytek vyvolaný neschopností státní administrativy realizovat infrastrukturní stavby,“ myslí si Sobíšek.

ČTK, Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme