‘Obhajování genocidy’ má být v Austrálii trestným činem. Vláda tak reaguje na útoky islamistů

Austrálie chce přitvrdit v boji proti terorismu. Oznámil to premiér Malcolm Turnbull, podle kterého je nejnaléhavější hrozbou australské bezpečnosti takzvaný Islámský stát. Zároveň ale varoval před vyvoláváním obecné nedůvěry k muslimům. Vláda se podle Turnbulla chystá kvalifikovat nový trestný čin „obhajování genocidy“. Policii umožní dřív zatknout člověka, který radikalizuje ostatní. Soudy pak mají získat pravomoc snáze preventivně uvěznit podezřelé, kteří by mohli spáchat teroristický útok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Australský premiér Malcolm Turnbull

Australský premiér Malcolm Turnbull | Zdroj: Reuters

Soudy by nově také směly na neurčito ponechat za mřížemi osoby odsouzené za teroristické zločiny, pokud představují hrozbu i po odpykání trestu. Takové opatření by se teď vztahovalo na téměř 50 lidí.

Vláda se také chystá rozšířit právní definici bojovníků extremistických organizací. Měla by zahrnovat i ty, kteří ozbrojence podporují. To by umožnilo australské armádě legálně útočit na větší množství nepřátelských islamistických cílů hlavně v Iráku a Sýrii.

Změny v legislativě chce vláda předložit parlamentu v nejbližších měsících.

dab, Lenka Davidová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme