Severovýchod Nového Zélandu zasáhlo silné zemětřesení. Úřady varují před tsunami

Americká geologická služba zaznamenala na severovýchodním pobřeží Nového Zélandu podmořské zemětřesení o síle 7,1 stupně. Novozélandské úřady následně vydali varování před tsunami, které se týká celého západního pobřeží Severního ostrova. Podle agentury Reuters byly evakuovány některépobřežní oblasti. Podle dostupných informací nebyl nikdo zraněn ani se nehovoří o žádných škodách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Abel Tasman National Park (Nový Zéland)

Abel Tasman National Park (Nový Zéland) | Foto: Wikipedia, Steffen Hillebrand

Podmořské otřesy vyvolaly podle BBC velmi malé vlny tsunami, které zasáhly severní pobřeží země. Jedna ze zaznamenaných vln měla 30 centimetrů.

Zemětřesení mělo podle agentury Reuters ohnisko zhruba 170 kilometrů severovýchodně od města Gisborne v hloubce 30 kilometrů.

Obyvatelé oblasti na Twitteru popsali, že zemětřesení trvalo až minutu. Mnozí hovořili o tom, že je otřesy probudily ze spánku. Podle Reuters provázely východní oblast novozélandského pobřeží výpadky proudu.

Novozélandské úřady radí, aby lidé nevstupovali do vody a drželi se i mimo pláží. Lidi z pobřežních oblastí na východě Severního ostrovu vyzývá, aby opustili své domovy a šly co nejdále do vnitrozemí.

Podle tichomořského střediska pro varování před tsunami není západní pobřeží Kanady, Spojených států ani Jižní Ameriky v ohrožení před tsunami.

Zpráva americké geologické služby původně uvádělo zemetřešení o výši 7,2 stupně Richterovy škály, organizace později informaci upravila na 7,1.

Podle BBC zasáhne Nový Zéland ročně přes 150 tisíc zemětřesení, jen zhruba 150 je dost silných na to, aby se daly cítit.

Kristina Roháčková, Lenka Davidová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme