Putin a Abe se setkali ve Vladivostoku, průlom v řešení sporu o Kurily jednání nepřinesla

Ruský prezident Vladimir Putin se na Východním ekonomickém fóru ve Vladivostoku setkal s japonským premiérem Šinzó Abem i japonskými investory. Nabídl jim spolupráci při rozvoji ruského Dálného východu. Putin a Abe mluvili také o Kurilských ostrovech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimír Putin se na Východním ekonomickém fóru ve Vladivostoku setkal s japonským premiérem Šinzó Abem

Ruský prezident Vladimír Putin se na Východním ekonomickém fóru ve Vladivostoku setkal s japonským premiérem Šinzó Abem | Zdroj: Reuters

Jednání ve Vladivostoku o Kurilských ostrovech ovšem zatím výraznější průlom nepřinesla. Japonská televize NHK informovala, že se Putin a Abe znovu setkají v Japonsku v polovině prosince. Kreml ale podle agentury TASS zatím přesný termín setkání nepotvrdil.

Putin ještě před schůzkou s japonským premiérem odmítl postoupit Japonsku jeden ze sporných Kurilských ostrovů výměnou za intenzivnější hospodářskou spolupráci s Tokiem.

Moskva a Tokio jsou kvůli Kurilským ostrovům, které leží mezi severojaponským ostrovem Hokkaidó a ruským poloostrovem Kamčatka, stále formálně ve válce. Rusko obsadilo Kurily na konci druhé světové války, Japonsko to ale neuznává. Moře okolo souostroví je bohaté na ryby a nachází se tam i naleziště ropy a zemního plynu. Rusko chce na ostrovech vybudovat vojenskou základnu.

Oba politici ve Vladivostoku mluvili i obchodní spolupráci. Vladimir Putin ujistil japonské podnikatele, že Rusko nehodlá vůči Japonsku zavádět sankce, přestože Tokio podporuje západní sankce proti Moskvě.

Ruský Přímořský kraj trpí nedostatkem ruských i zahraničních investic - ruský prezident připomněl, že přístav Vladivostok je zvláštní ekonomickou zónou, která by pro zahraniční investory mohla být velmi zajímavou.

Putin také nabídl Japonsku ruský plyn. Řekl, že pokud bude pokračovat pokles odběru plynu v Evropě, Rusko se obrátí k zemím východní Asie.

Martin Dorazín, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme