V nasazení na zahraničních misích si vojáci ověří techniku i svou připravenost, říká brigádní generál Jaromír Šebesta

3. září 2016

V Hradci Králové probíhá v sobotu 3. září mezinárodní letecký festival CIAF 2016, na kterém se podílí i Armáda České republiky a její Vzdušné síly. Hostem Radiožurnálu proto jsou přímo z místa brigádní generál Jaromír Šebesta, velitel Vzdušných sil AČR, a kapitán Stanislav Fajmon, pilot vrtulníku Mi 171Š z 22. základny.

„Je tu připraven jak letový program, letové ukázky, tak i pozemní ukázky letecké techniky a částečně i pozemní techniky. Letový program je od 11 do 17 hodin, spektrum ukázek je celkem zajímavé, takže zvu všechny příznivce létání do Hradce,“ začíná s pozvánkou brigádní generál Jaromír Šebesta. On sám se nejvíce těší na dvojici vírníků, kterou ještě neviděl.

Na létání na leteckých dnech jsou podle brigádního generála Šebesty vybíráni ti nejlepší piloti z útvaru, kteří jsou cvičeni k ukázkám a dostávají certifikát. Musí být plně bojově připraveni, mít odlétaný celý výcvik a musím mít schopnost psychicky překonat zátěž, která na ně působí při ukázkách v nižších výškách, při jiných obratech a podobně.

K čemu vlastně potřebuje Česká republika letectvo? „Letectvo stálo u zrodu našeho státu. Vzniklo ještě před tím, než byla vyhlášena Československá republika, a táhlo se celou naší historií. Letectvo je součástí české kultury. A proč ho potřebujeme? Česká republika se deklaruje jako suverénní stát a tím pádem je odpovědna za obranu nejen svého území, ale i vzdušného prostoru,“ odpovídá brigádní generál Šebesta.

Vrtulník Mi 171Š

Druhý host, kapitán Stanislav Fajmon, je pilotem vrtulníku Mi 171Š. Přibližuje, že se jedná o střední víceúčelový vrtulník určený k transportu až 24 lidí, používá se pro vzdušné i pozemní výsadky a také dopravu materiálu. Kabina má lehké pancéřování, které by mělo vydržet střelbu z kulometu a být odolné i proti střepinám. Jak ale říká, zatím odolnost v praxi naštěstí zkoušet nemuseli.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: mmk
Spustit audio