Na kantory útočí žáci i jejich rodiče. Kyberšikana se rozmáhá hlavně na základních školách

Podle ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) meziročně stoupá podíl škol, které se setkaly se šikanou. Nejčastěji k ní dochází mezi žáky navzájem. Útokům čelí i čím dál tím víc učitelů. Na školách se rozšiřuje i kyberšikana. Resort proto v příštím roce spustí dotační operační program Bezpečné klima v českých školách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pláč, smutek, dítě, šikana

pláč, smutek, dítě, šikana | Foto: CC0 Public domain

„Podíl škol, které se setkaly se šikanou, podle několikaletých šetření České školní inspekce stoupá. Mezi školními roky je to deset procent,“ říká o šikaně Valachová.

Mění se ale její podoba. Nejčastější je stále šikana mezi dětmi navzájem, přibývá ale útoků na učitele, a to nejen ze strany žáků, ale i jejich rodičů. Na vzestupu je také kyberšikana, tedy ta, která se uskutečňuje prostřednictvím internetu, zejména sociálních sítí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co proti šikaně na školách nově chystá ministerstvo, vysvětluje ve vysílání Radiožurnálu ministryně Kateřina Valachová (ČSSD)

Ta se podle Valachové oproti minulým létům, kdy byla doménou hlavně středních škol, rozšiřuje i na těch základních. „Nyní je podíl výskytu kyberšikany na středních a základních školách vyrovnaný,“ uvádí ministryně.

Šikanují kluci i holky

Statistiky ani odborníci na šikanu nijak významně nerozlišují, jestli za šikanou stojí více chlapci nebo dívky, rozdíl je podle Valchové ve způsobu jejího provedení. „Agresorem může být opravdu každý, chlapci ale spíše volí bití, kopance a jiné fyzické projevy,“ vysvětluje Valachová.

Věří, že operační program, který její resort spustí, školám významně pomůže při řešení problémů.

Ministerstvo chce pomoci školám vzdorovat šikaně. Na prevenci můžou získat až 80 tisíc

Číst článek

„Řešíme to, co se tady dlouho neřešilo. Dala jsem si záležet, aby ty peníze skutečně mířily ke školám a učitelům. Pokud je supervize prováděná skutečně odborníkem na školní prostředí, tak se domnívám, že to účinná pomoc je,“ odpověděla Valachová na námitky opozice, že jen peníze a školení učitelů nic nezlepší.

„Podle toho programu, který je nový, to bude skutečně tak, že každá škola, která se přihlásí, dosáhne na částku až 80 tisíc korun a to už je něco, s čím mohou začít,“ myslí si ministryně. Dohromady operační program rozdělí až 20 milionů korun.

Školy budou moci využít například psychologickou podporu pro učitele, a to zejména z důvodu zvyšujících se útoků ze stran žáků, ale i jejich rodičů, případové konference k situacím, které se na škole stanou, nebo mohou lépe spolupracovat s odborem sociálně právní ochrany dětí.

Resort školství chce v následujících letech také lépe finančně ohodnotit práci metodiků prevence a výchovných poradců.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme