Mladí lékaři v Anglii ohlásili další sérii stávek, odmítají kompromis

Sérii několika pětidenních stávek ohlásili v Anglii mladí lékaři bez atestace. Ti v hlasování odmítli kompromis ohledně zavádění nových pracovních smluv. Nejnovější protesty by do konce roku mohly vést k odložení až půl milionu operačních zákroků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékař (ilustrační foto)

Lékař (ilustrační foto) | Foto: Creative Commons CC0 1.0 Universal

Mladší doktoři, tedy všichni lékaři pod úrovní konzultanta v nemocnici nebo praktického lékaře, chtějí poprvé přerušit práci od 12. do 16. září, vždy od osmi hodin ráno do pěti hodin večer. A to na všech pracovištích, včetně urgentního příjmu.

Podle prvních reakcí se zdá, že s tímto postupem nesouhlasí jejich starší kolegové, kteří dřívější protestní akce podporovali. Vedení systému bezplatné zdravotní péče NHS odhaduje, že protestní akce vyústí v Anglii v půl milionu zrušených operací a až 4 miliony odložených lékařských konzultací a vyšetření.

Lékaři bez atestace protestují proti zavádění nových pracovních smluv, od kterých si vláda slibuje lepší přístup ke zdravotní péči po celých sedm dní v týdnu. Premiérka Theresa Mayová obvinila Britskou zdravotnickou asociací (BMA), že se snaží celý spor zpolitizovat.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme