Asad získal syrské město Muadamíja. Stalo se to bez našeho dohledu, stěžuje si OSN

V Sýrii začala evakuace Muaddamíje, jednoho z předměstí Damašku. V současné době je oblast zcela obklíčena syrskou armádou a opouští ji stovky civilistů. Před týdnem povstalci podobným způsobem předali vládním silám jiné damašské předměstí Darája.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrské vládní síly mají zřejmě znovu pod kontrolou strategické město Darája nedaleko Damašku

Syrské vládní síly mají zřejmě znovu pod kontrolou strategické město Darája nedaleko Damašku | Zdroj: Reuters

Syrská vláda označuje tento postup za amnestii. Spojené národy a humanitární organizace ale podobné evakuace civilistů naopak odsuzují.

OSN navíc vadí, že se celá operace odehrála bez jejího dohledu. Označuje ji zároveň za alarmující precedens pro další nucené přesidlování obyvatelstva po vojenském obležení. Při odchodu povstalců ze čtvrtí totiž odcházeli zároveň i civilisté.

Přehrát

00:00 / 00:00

Režim se chce touto taktikou zbavit i nepohodlného obyvatelstva, které podporuje opozici.

Jedná se o taktiku, kterou syrská vláda používá stále častěji. Nejprve nepřátelskou čtvrť či enklávu oblehne. Poté oblast bombarduje a obyvatelstvo nechá vyhladovět. Nakonec se dohodne s povstalci na takzvaném volném odchodu.

Tím se režim zároveň zbaví nepohodlného obyvatelstva, u kterého se během konfliktu ukázalo, že má tendenci podporovat opozici. Stejný scénář syrská vláda podnikla i na konci loňského roku, kdy z jedné ze čtvrtí odešli povstalci i s civilními rodinami.

Syrští povstalci pokračují v mohutné ofenzivě proti armádě v provincii Hamá

Číst článek

Staffan de Mistura, zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii, odmítl dále obvinění, že Spojené národy podporují režim prezidenta Bašára Asada. Oznámil to britský deník The Guardian.

Podle něho jde do Sýrie naprostá většina pomoci OSN přes syrskou vládu. Navíc přes agentury či firmy, které patří Asadovým příbuzným. Syrská vláda následně určuje, komu pomoc přiřadí.

Štěpán Macháček, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme