Magistrát nemohl Konvičkovu akci zakázat, měla ale vzbudit pozornost úředníků, míní ministerstvo

Ministerstvo vnitra dalo pražskému magistrátu ohledně akce Iniciativy Martina Konvičky (IMK) za pravdu. Důvody k zákazu podle něj nebyly, ohlášení demonstrace ale mělo vzbudit zvýšenou pozornost úřadu. Vyplývá to ze stanoviska vnitra, které má Český rozhlas k dispozici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Konvička a Blok proti islámu

Martin Konvička a Blok proti islámu | Foto: Wikimedia Commons CC-BY-3.0, Venca24

Dostupné informace o scénáři a osobě svolavatele z okruhu IMK mohly ale podle ministerstva vzbudit pozornost úředníků.

„Informace mohla být důvodem pro zvýšenou pozornost, snahu získat dodatečné informace o celé akci a jejím očekávaném průběhu a v komunikaci se svolavatelem i policií mohla být vyhodnocena rizika a přijata odpovídající opatření,“ popisuje ministerstvo.

Ministerstvo také uvedlo, že akce s názvem Obsazení Prahy, akce na podporu demokracie naplánovaná na 21. srpna, se na první pohled jevila jako připomínka okupace z roku 1968. Proto nemuselo být nápadné ani užití rekvizit, jako jsou zbraně či vozidlo.

„V zákonné lhůtě tří pracovních dnů, kterou má správní orgán k dispozici pro případný zákaz ohlášeného shromáždění, nebylo jakkoliv známo, že nejde o nekonfliktní připomínku výročí okupace, ale o akci pohybujících se v extremistickém spektru, které se již v minulosti projevily kontroverzně,“ uvádí stanovisko.

Zároveň ministerstvo píše, že povinnost ohlásit shromáždění má především funkci registrační a nemá sloužit k předběžnému zákazu akce, jak potvrdil i rozsudek Nejvyššího správního soudu. V případě zákazu by se magistrát podle ministerstva vystavil riziku úspěšné žaloby.

V USA by byli mrtví do 30 vteřin, komentují Konvičku s velbloudem čtenáři New York Times

Číst článek

Nedělní akci IMK na Staroměstském náměstí v Praze, při níž aktéři přijeli na náměstí převlečeni za bojovníky takzvaného Islámského státu a stříleli z maket zbraní, prošetřují pražští policisté jako výtržnictví, nevyloučili ani podezření ze šíření poplašné zprávy.

Další akci plánuje IMK 11. září před saúdskoarabským velvyslanectvím. Tehdy v roce 2001 zaútočili teroristé z Al-Káida na několika místech USA, včetně Pentagonu a budov Světového obchodního střediska. Útoky si vyžádaly téměř 3 tisíce obětí.

Pražská primátorka Adriana Krnáčová, potvrdila, že na další akci IMK "osobně dohlédne".

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme