Marine Le Penová se bojí, že ji poškozuje název vlastní strany

4. září 2016

Francouzská prezidentská kandidátka Marine Le Penová z krajně pravicové Národní fronty zaujala netradiční postoj k názvu vlastní strany. V průzkumech se jí zrovna nedaří a ztrácí jak příznivce z okrajů politického spektra, tak voličské jádro Národní fronty.

Podle londýnského deníku Times Le Penová se svými poradci usoudila, že za to může název strany, a tak jej ze svých prezidentských billboardů a webových stránek zkrátka vyškrtla.

Kromě názvu strany, kterou v roce 1972 založil její otec, opustila Le Penová i její červenomodrobílé logo znázorňující pochodeň. „Osmačtyřicetiletá Le Penová vynechávala název strany i v prezidentských volbách před čtyřmi roky, ale teď zachází ještě dál. Na webu dokonce neuvádí ani své příjmení a prezentuje se jenom jako Marine,“ píší Timesy.

Průzkumy sice naznačují, že politička patří k hlavním kandidátům prvního kola voleb, které se mají konat v dubnu, ale její štáb znepokojilo, že jí nedávné brutální útoky islamistů nezvýšily popularitu ani o jedno procento. S takovou by se do druhého kola zcela jistě nedostala.

Otec touží po pomstě. A co neteř?

Le Penovou by dnes volilo 25% Francouzů, ale u skalních stoupenců Národní fronty ztratila během léta 5% hlasů. Analytici to přičítají její snaze o umírněnější postoj vůči přistěhovalcům, islámu a Evropské unii. To se nelíbí radikálům, a Le Penová tak ztrácí. V srpnu například šokovala stranu výrokem, že není třeba pozavírat všechny islámské radikály, které francouzské tajné služby sledují.

Naopak bývalý prezident Nicolas Sarkozy, který se chce do Elysejského paláce znovu vrátit, slibuje, že dá všechny podezřelé z takzvaného seznamu S pozatýkat. Le Penové tím vzal vítr z plachet a momentálně představuje na pravici jejího hlavního a velmi nebezpečného konkurenta.

Marion Maréchal-Le Pen

Podle britského deníku komplikuje předsedkyni Národní fronty život i její 88letý otec Jean-Marie Le Pen, kterého Marine ze strany vyhodila za jeho antisemitské a xenofobní názory. Navzdory vysokému věku Le Pen nepřestává toužit po pomstě a slibuje, že v příštích parlamentních volbách v červnu 2017 odláká kandidáty dceřiny strany v šestašedesáti obvodech.

Voliči Národní fronty navíc začínají upřednostňovat 26letou neteř Le Penové Marion Maréchalovou, jednu ze tří poslankyň strany. Analytikové jsou přesvědčeni, že jestli Marine v prezidentských a parlamentních volbách neuspěje, její neteř může v rámci rodinné dynastie zosnovat další nepřátelské převzetí strany. Odstranění jejího názvu a symbolů z prezidentské kampaně Le Penové navíc rozzuřilo starou gardu Národní fronty, zdůrazňují závěrem britské Timesy.

autor: gzb
Spustit audio