Do čtyř let člověk na Marsu, stroje s umělou inteligencí a nové zdroje energie, plánuje Čína

Čína při příležitosti summitu dvaceti nejbohatších států světa představila ambiciózní plán na příští 4 roky. Jejím cílem je udělat z Číny světového lídra vědy a výzkumu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Člověk na Marsu

Člověk na Marsu | Foto: NASA, flickr.com, CC BY-NC 2.0

Čínský plán výzkumu, který představila Čínská akademie věd, je rozdělen na pětiletky. Cílem této pětiletky je změnit Čínu. Na seznamu věcí, co chtějí vědci za 4 roky stihnout, je 60 konkrétních projektů, které se týkají všech provincií - od pouště Taklamakan až k pobřeží Žlutého moře.

Chtějí více využít jadernou energii, vybudovat kaskádu vodních elektráren na řece Mekong, vytvořit stroje s umělou inteligencí nebo provést rozsáhlé transplantace lidských orgánů. Všechno bude platit vláda a stát to bude asi 18 biliónů korun.

Nejambicióznější plán je však cesta na Mars. Čína po ní touží už desítky let. A podle lidí z Čínské národní vesmírné agentury nastal ten správný čas. „Mnoho let jsme shromažďovali informace a vyvíjeli technologie. A teď jsme připraveni předhonit svět při cestě na Mars. Úkol číslo jedna zní - do roku 2020 poslat k Marsu našeho člověka. A úkol číslo dvě - znovu se tam potom vrátit!“ řekl její zástupce médiím.

Nepřítelem všech těchto projektů nejsou peníze, ale především čas. „Časově nejnáročnější jsou projekty na nové zdroje energie. Třeba v provincii Šán Sí, bude trvat pětadvacet let, než energii ze spalování uhlí nahradíme energií solární," tvrdí She Lei, projektový manažer energetické firmy.

Čínské pětiletky mají dnes podobu manažerských plánů, ve kterých nechybějí přesné ekonomické rozvahy nebo mapování konkurence. Čína je schopná zaplatit své nejlepší vědce stejně dobře jako USA nebo Evropa. Ti ale mají jistotu větší stability, protože jim je neustále opakováno, že se s nimi počítá i do další pětiletky.

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme