Malajsie hlásí první ‘domácí‘ případ ziky, WHO kvůli viru prodloužila globální stav nouze

V Malajsii evidují první pacienty s virem zika nakažené místními komáry. Ministerstvo zdravotnictví dnes oznámilo, že prvním pacientem je jednašedesátiletý muž, který poslední dobou nikam necestoval, a nejspíš ho nakazil infikovaný komár.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dezinfekce kontaminované kanalizace ve čtvrti v  Singapuru, kde byly objeveny případy nákazy viru zika

Dezinfekce kontaminované kanalizace ve čtvrti v Singapuru, kde byly objeveny případy nákazy viru zika | Zdroj: Reuters

Ministerstvo připustilo, že lze očekávat výskyt dalších případů, zvláště pokud veřejnost a příslušné úřady podcení význam preventivních opatření.

Malajsie ve čtvrtek potvrdila první importovaný případ ziky. Virus se objevil u osmapadesátileté ženy, která se vrátila z návštěvy Singapuru. Právě tam úřady potvrdily už několik stovek nakažených lidí.

Většinu infikovaných tvoří zahraniční dělníci. Třicet šest nemocných stavbařů pracovalo na stavbě jednoho bytového a kancelářského komplexu.

Krizový výbor Světové zdravotnické organizace (WHO) kvůli viru zika v pátek prodloužil globální stav nouze, protože se nákaza nově objevila nejen v Singapuru, ale i v Guinei-Bissau a dalších státech. Vědci také ještě nevědí vše o možných následcích nákazy ani o různých způsobech přenosu.

Virus zika není pro dospělé lidi příliš nebezpečný a má mírný průběh. Obyčejně má podobné příznaky jako chřipka a lidé se z nemoci plně zotaví.

ČTK, Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme