König v královské etapě Vuelty obsadil desáté místo a celkově si polepšil na páté

Český cyklista Leopold König skončil v královské 14. etapě Vuelty desátý před skupinou favoritů a v průběžném pořadí se posunul z šestého na páté místo. Jako první dojel do cíle v pyrenejském průsmyku Col d'Aubisque nizozemský cyklista Robert Gesink. V průběžném vedení zůstal Kolumbijec Nairo Quintana.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Leopold König

Leopold König | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

König v náročné etapě s třemi stoupáními první a závěrečným výšlapem nejtěžší kategorie potvrdil výbornou aktuální formu. Poté, co byl v úvodu posledního kopce po boku svého lídra z týmu Sky Christophera Froomea, odjel několik kilometrů před cílem dopředu a na taktizující Quintanu a Froomea najel půl minuty.

V červeném trikotu lídra jedoucí Quintana se sice několikrát pokusil Froomeovi nastoupit, ale trojnásobný vítěz Tour de France ho vždy typickým frekvenčním tempem dojel. Cílem nakonec oba favorité projeli na 12. a 13. místě ve stejném čase s odstupem 1:47 minuty za Gesinkem.

Zatímco na prvních dvou pozicích se po 196 km nic nezměnilo a Quintana vede před Froomem stále o 54 sekund, pořadí za nimi se hodně přesypalo. Na třetí příčku se posunul Kolumbijec Esteban Chaves, jenž dnes dojel o dvě sekundy před Königem a ztrácí 2:01 minuty.

Čtvrtý je nově jeho britský kolega z týmu Orica BikeExchange Simon Yates, který byl v etapě pátý a polepšil si celkově o tři místa. Aktuálně se tak vyrovnal dvojčeti Adamovi, jenž byl čtvrtý na letošní Tour de France.

König je pátý s odstupem 2:38 minuty a náskokem 50 sekund na šestého Alberta Contadora. Slavného Španěla dnes porazil český vrchař o 51 sekund a předstihl ho v průběžném pořadí. Největším poraženým dne byl další španělský cyklista Alejandro Valverde, jenž se v závěrečném stoupání neudržel s nejlepšími a z průběžné třetí pozice klesl až na devatenáctou.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme