Babiš: Snížení daňového zatížení práce teď není priorita, přednost má EET a kontrolní hlášení

4. září 2016

Česko - bohatá země, ale nízké platy. Proč se naše mzdy neblíží například Německu? V pořadu Řečí peněz na to odpovídá mimo jiné Andrej Babiš.

„Po revoluci tu nebyla žádná vize naší země, ani hospodářská. Nikdo neřek prioritně, že máme postavit dopravní infrastrukturu, že máme své energetiky orientovat na jádro a že máme udělat reformu zdravotnictví a školství. Přišli sem zahraniční investoři, pro které je to výhodné. Máme 6000 zahraničních firem, a co si budeme povídat, oni platí našim zaměstnancům 3 a půl krát méně než v Německu," říká pro Český rozhlas Plus ministr financí Andrej Babiš.


Jak je možné, že máme 320 000 nezaměstnaných a na druhé straně je firmy nemají vůbec?! Ani dělníky. Dnes když jdete na stavbu, tak tam nenajdete ani Čecha ani Slováka. Jsou tam Ukrajinci, Mongolci. Trh se nějak posunul a to je dnes náš největší problém.Andrej Babiš


Po revoluci byla průměrná mzda vzhledem k Německu na pěti procentech. Před devíti lety jsme byli na třetině německého platu. Nedávno Josef Středula, předseda odborů, uvedl v Interview Plus, že při současném růstu platů se dostaneme na úroveň Rakouska a Německa za 100 let.

Nemyslí si, že bychom byli tzv. montovnou Evropy a říká, že například Škoda Auto nakupuje své díly od českých firem.

Podle žebříčku OECD jsme na 8. místě co se týká výše zdanění práce (42,7 %). Vidíte nějaký prostor k tomu, aby se to v dohledné době změnilo? „Je potřeba si říct – co se tady udělalo kvůli tomu, aby se vybírali daně? Vůbec nic. Až já jsem přišel s kontrolním hlášením a EET. A to, že to přináší větší daně? Samozřejmě to přináší větší sociální pojištění."

Jak dále k případnému snižování zdanění práce Babiš říká: „Převzali jsme resort v katastrofálním stavu a jsou nějaké priority a ty projekty jako EET nebo kontrolní hlášení jsou obrovského rozsahu. Snížení daňového zatížení práce teď není priorita, protože musíme dokončit ty věci. Předložili jsme 70 zákonů."

Jak řešit OKD

„Ti lidé si najdou práci. Dnes je obrovská poptávka. Musejí se rekvalifikovat – dneska chybí pracovní síla veškerá. Chybí uklízečky, kuchaři, číšníci a kdo chce pracovat, ten si práci najde.“

V pořadu Řečí peněz dále téma rozebírá František Laudát z TOP 09 a analytik společnosti Delloite David Marek. Poslechněte si celý pořad.

autoři: bid , bar
Spustit audio