Syrský konflikt, brexit i oživení světové ekonomiky: V Číně začíná summit skupiny G20

Oživení světového hospodářství bude hlavním tématem summitu skupiny G20. Setkání začíná dnes v Číně. Lídři největších světových ekonomik se do východočínského Chang-čou sjíždějí už od soboty. Obyvatelé města naopak dostali dovolenou a příspěvky na výlety jinam. Americký prezident Barack Obama už mluvil například s Theresou Mayovou nebo čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Číně začíná summit G20. Prezident Si Ťin-pching chce mluvit o růstu světové ekonomiky

V Číně začíná summit G20. Prezident Si Ťin-pching chce mluvit o růstu světové ekonomiky | Zdroj: Reuters

Čínský prezident Si Ťin-pching se domnívá, že historie dokázala význam otevřenosti světového obchodu. Opačný přístup podle něj vede jen k ekonomickému propadu. Si chce, aby se státy G20 zasadily taky o snížení světové chudoby a hladu.

Další prohlubování volného obchodu podporují třeba Spojené státy nebo Velká Británie. Nevládní Centrum pro výzkum ekonomické politiky ale odhadlo, že jen za letošní rok státy G20 přijaly skoro 350 opatření, která poškozují zájmy jiných zemí. To se podle odborníků podílí na zpomalení růstu světového obchodu.

Americká obchodní komora tento týden obvinila Čínu a Rusko z tvrdých protekcionistických opatření vůči Evropské unii v oblasti informačních technologií.

Čína chce na summitu G20 mluvit o růstu světové ekonomiky. S USA pak o investiční dohodě

Číst článek

Austrálie zase nedávno odmítla čínskou nabídku na výstavbu elektrárny s odkazem na národní bezpečnost. Zatímco Obamova administrativa podporuje takzvanou Transpacifickou dohodu o volném obchodu, oba hlavní kandidáti na amerického prezidenta ji odmítají.

Poukazují na to, že dřívější podobné dohody údajně připravily Spojené státy o pracovní místa.

Syrský konflikt a jeho řešení

Americký prezident Barack Obama na summitu G20 v Číně mluvil také o dohodě o konci bojů v Sýrii, která je podle něj zatím v nedohlednu. Jednání podle Obamy nemůžou pokročit bez spolupráce s Moskvou.

„Jednání jsou velmi obtížná. S Ruskem se rozcházíme v názoru na to, jakou stranu podporovat i jak by měl vypadat mírový proces v Sýrii. Ale pokud Moskva nepodpoří naše návrhy na omezení násilí a zmírnění humanitární krize, je obtížné si představit, jak se jednání posunou do další fáze,“ řekl Obama.

Rusko v Sýrii podporuje vládní vojska, která kromě takzvaného Islámského státu útočí i na část opozičních skupin. Mezi ně patří i Kurdové, kteří jsou hlavními spojenci Spojených států v boji proti teroristům.

Úzké vztahy mezi UK a USA

Úzké vztahy Spojených států a Velké Británie budou podle Obamy pokračovat i po brexitu. Šéf Bílého domu to řekl po jednání s britskou premiérkou Theresou Mayovou v Číně. Dodal, že Británie zůstává pro Spojené státy nejdůležitějším partnerem. To potvrdila i sama Mayová.

O vztazích mezi UK a USA mluvil Barack Obama s Theresou Mayovou | Foto: Reuters

„Oba podporujeme volný obchod. Dnes jsme společně řešili, jak vést další jednání, abychom zajistili, že si Británie a USA zachovají co nejsilnější obchodní vztahy. Chceme využít příležitostí, které brexit poskytuje,“ řekla Mayová.

Představitelé obou států se taky shodli na tom, že chtějí i nadále úzce spolupracovat v otázce kybernetických hrozeb, krize na Ukrajině nebo při postupu proti takzvanému Islámskému státu.

Obama v neděli také řekl tureckému prezidentovi Erdoganovi, že Spojené státy pomohou Turecku s dopadnutím lidí odpovědných za pokus o puč.

Iveta Kestřánková, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme