Paralympionik Kisý bral neplánovanou zastávku na Kapverdách jako příjemné zpestření

Čeští paralympionici jsou v dějišti her Riu de Janeiru kompletní. Po neplánovaném zdržení na Kapverdách kvůli závadě na letadle i druhá část výpravy úspěšně dorazila do Brazílie. V paralympijské vesnici tak mohla být vztyčena česká vlajka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Suda podepsal v Riu českou paralympijskou výpravu na zeď slávy, kde se podepisují všechny přivítané týmy

Roman Suda podepsal v Riu českou paralympijskou výpravu na zeď slávy, kde se podepisují všechny přivítané týmy | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

Česká paralympijská výprava mohla být nakonec i přes komplikace v Riu de Janeiru přivítána v kompletním složení. Šéf českých paralympioniků Roman Suda nastínil očekávání a objasnil počty sportovců, kteří budou v Brazíli startovat.

„Naše výprava má 68 členů plus máme další, kteří nejsou přímo s námi ve vesnici. Patří k takové střední třídě. Doufejme, že medailově to bude patřit spíše k té vyšší. Sportovců máme 39 z toho dva jsou spoluhráči boccia, takže 37 je sportovců s handicapem.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká paralympijská výprava je i přes komplikace s letadlem kompletní a užila si zahajovací ceremoniál

Roman Suda předal organizátorům suvenýry českého paralympijského výboru a chybět nemohla také tradiční pozornost v podobě piva. Naopak Češi se mohli těšit třeba na suvenýr v podobě znaku provázejícího samotné hry. Symbolizuje sílu a sportovního ducha.

„Následně jsme se podepsali na místní zeď slávy, kde se podepisují všechny přivítané týmy,“ doplnil šéf paralympijské výpravy.

Týmů je celkem 162. Pro český cesta na sportovní vrchol handicapovaných sportovců vedla přes neplánované zdržení na Kapverdách. O slavnostní akt ale nikdo nepřišel.

„Jsem tady pár hodin, my jsme přiletěli druhým letadlem. Nejhorší je těch prvních pár momentů, ubytování a dát se do kupy. A vzhledem k tomu, že jsme tady asi tři hodiny, člověk se chce vyspat, protože jsme vstávali ve dvě hodiny ráno, ale myslím, že to bude super,“ říká atlet Aleš Kisý.

V komplikaci způsobené závadou na letadle, kvůli které část výpravy dorazila do dějiště her s dvoudenním zpožděním, problém nehledal.

Česká paralympijská výprava je zapsána na zdi slávy v Riu | Foto: Pavel Petr

„Po psychické stránce se to velice hodilo. Ač bohužel stalo se, co se stalo, tak já si myslím, že to přišlo strašně vhod, nejenom mně ale určitě i ostatním sportovcům. Je pravda, že někteří, co jsou v aktivním tréninku a mají toho víc, ať už to jsou třeba cyklisti, tak pro ně to mohl být trošku problém, ale pro nás vrhače je to příjemné zpestření. Ten den dva, co jsme tam strávili, pro nás byl naopak po psychické stránce dobrý,“ vysvětluje Kisý.

Také další z atletů vozíčkářů Martin Zvolánek si přes náročný program spojený s cestou přivítání doprovázené brazilskými tanci ve vesnici užíval.

„Mně osobně se zahájení velice líbilo a jsem z toho nadšený. Jsem na třetí paralympiádě a určitě to vnímám furt strašně krásně, protože to je vrchol mé sportovní kariéry.“

Zahajovací ceremoniál si paralympionici užívali | Foto: Pavel Petr

Pavel Petr, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme