Obyvatelé Hongkongu hlasují v nejdůležitějších volbách za posledních 20 let

V Hongkongu začaly volby do Zákonodárné rady. Podle agentury AP jde o nejdůležitější hlasování od roku 1997, kdy bývalá britská kolonie přešla pod správu čínské vlády. Hlavní kandidující strany rozděluje postoj k Pekingu, který se v metropoli snaží posílit svůj vliv.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předvolební mítinky v Hongkongu

Předvolební mítinky v Hongkongu | Zdroj: Reuters

Prodemokratická opozice doufá, že si v 70členné Zákonodárné radě udrží alespoň jednu třetinu křesel, které potřebuje k vetování zákonů svých pročínských rivalů.

Podle analytiků výsledky voleb naznačí, jestli se u moci udrží neoblíbený vůdce metropole Hongkongu Leung Čchun-jing. Jeho vřelý vztah k Číně naráží na touhy po nezávislosti.

Navíc se v metropoli ozývá kritika, že čínské státní firmy v Hongkongu nařizují svým zaměstnancům, jak volit. Podle bývalé šéfky hongkongské vlády Anson Chan je kupování hlasů a vyhrožování veřejným tajemstvím.

Hongkong má přes 3,5 milionu oprávněných voličů. O obsazení necelé poloviny křesel v 70členné Zákonodárné radě ale podle volebního systému rozhoduje jen čtvrt milionu z nich. Rada schvaluje zákony i rozpočet pro metropoli.

Hongkong pod čínskou správou | Foto: Český rozhlas

Iva Kestřánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme