Babiš příští týden navštíví Lety. Od výroku se musí distancovat, prohlásil Sobotka

Pokud se místopředseda vlády Andrej Babiš (ANO) ve sněmovně distancuje od svého výroku ohledně romského koncentračního tábora v Letech na Písecku, není podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nutné věc zařazovat na jednání Poslanecké sněmovny. Řekl to dnes v televizi Prima. Babiš v reakci na to uvedl, že se již několikrát omluvil. Místo tábora chce navštívit a slíbil sehnat peníze na postavení památníku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslancká sněmovna 24.5.2016, Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš

Poslancká sněmovna 24.5.2016, Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Vicepremiér a předseda hnutí ANO ve Varnsdorfu podle fotoreportéra Aktuálně.cz prohlásil, že je lež, že Lety byly koncentračním táborem. „Byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam,“ řekl údajně. Nahrávka jeho slov není k dispozici. Babiš tvrdí, že se neobratně vyjádřil. „Pokud jsem se někoho dotkl, tak se všem omlouvám. Ale vůbec jsem to tak nemyslel, bylo to vytrhnuté z kontextu,“ uvedl v pátek.

Výroky místopředsedy vlády jsou podle Sobotky zcela nepřijatelné. Řekl, že Babiše požádal, aby se omluvil a aby do Let zajel a poklonil se obětem. Záležitost ale považuje za věc samotného Babiše, a nikoliv vlády a koalice. V pátek premiér uvedl, že vicepremiér parazituje na problémech soužití s Romy a překročil tenkou hranici mezi populismem a náckovstvím.

Kvůli výrokům Babiš čelí výzvám k rezignaci. Opozice chce bod tento týden zařadit na jednání sněmovny. Podle Sobotky to nebude nutné, pokud se Babiš v Parlamentu od svých výroků distancuje.

Peníze pro památník

Babiš v reakci sdělil, že se už za svůj výrok několikrát omluvil. „Rozhodně nebylo mým úmyslem popírat holokaust. Nicméně teď je tento výrok zneužíván proti mně,“ napsal.

Většina politiků, kteří ho kritizují, jsou podle něj pokrytci, kteří za posledních 20 let neudělali nic pro to, aby otázku vepřína v místě tábora vyřešili. „Tu otázku já řešil s panem ministrem (kultury) Hermanem a slíbil jsem mu, že na výstavbu památníku najdu finanční prostředky a v příštím týdnu navštívím místo, kde tábor v Letech stál,“ uvedl. Dodal, že Sobotka se podle něj svou kritikou snaží aféru „přiživit a udržet v éteru“. „Je to od něj celkem nefér, ale já si na podrazy od ČSSD už zvykl,“ doplnil Babiš.

Tábor v Letech vznikl jako pracovní tábor, později ale sloužil za druhé světové války k internaci Romů, které německý nacistický režim postavil na úroveň Židů. Stejně jako Židé tak byli Romové internovaní v Letech posíláni do vyhlazovacích táborů v Osvětimi, kde jich několik set zemřelo.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme