Nemocnici Na Homolce hrozí pokuty za 45 milionů. Za různé služby z let, kdy ji vedl Dbalý

Nemocnici Na Homolce hrozí pokuty od finančních úřadů ve výši 45 milionů korun za různé služby z let 2011 až 2013. Souvisí s vedením nemocnice v době, kdy ji vedl nyní trestně stíhaný ředitel Vladimír Dbalý. Nemocnice dosud musela v této souvislosti zaplatit pokuty v hodnotě 58 milionů korun. V České televizi to uvedl ředitel nemocnice Ivan Oliva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice Na Homolce

Nemocnice Na Homolce | Foto: Filip Jandourek

Nemocnice Na Homolce na začátku srpna uspěla s odvoláním proti třímiliardové pokutě, vyměřené loni finančním úřadem za porušení rozpočtové kázně v letech 2011 až 2013. Podle ředitele Olivy jí ale hrozí další sankce.

„Aktuální hrozba je ve výši 45 milionů. Hrozí za různé služby, které probíhaly v letech 2011 až 2013. To znamená externí dodávky interního auditu, administrativní vícepráce a další," uvedl.

Dá se prý říct, že pokuty souvisí s dceřinými společnostmi nemocnice. Připomněl také, že vedení nemocnice muselo už loni zaplatit na několika pokutách 58 milionů korun. Případ podle něj stále řeší i orgány činné v trestném řízení.

Kontroloři zjistili, že nemocnice v letech 2011 až 2013 nakupovala zdravotnický materiál, pomůcky a léčiva prostřednictvím své dceřiné společnosti Holte Medical, a. s., tedy mimo režim zákona o veřejných zakázkách. Nemocnice pak v odvolání uspěla s argumentem, že finanční úřad nevzal v potaz, že v daných letech se na ni vztahovala tzv. in-house výjimka podle paragrafu 18 zákona o veřejných zakázkách. Třímiliardovou pokutu proto zaplatit nemusela.

Nemocnice chce nyní své dceřiné společnosti zrušit. Dne 1. srpna do likvidace vstoupila společnost Holte, s. r. o., a druhá dceřiná společnost, Holte Medical, a. s., ji podle Olivy bude následovat pravděpodobně na začátku roku. Očekává, že proces potrvá jeden až dva roky.

Podle dříve zveřejněného auditu utratila Homolka nehospodárně 3,4 miliardy korun. Přes společnost Holte Medical pořídila materiál a léky za 3,35 miliardy korun a marže dceřiné firmy přesáhla 295 milionů korun.

O případu tehdejšího ředitele nemocnice Dbalého soud dosud nerozhodl, obžalováno je ale sedm lidí. Šest z nich se mělo podílet na zmanipulování zakázky na digitalizaci chorobopisů se škodou téměř 57 milionů korun.

Kauza Dbalý a Nemocnice Na Homolce | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme