Islámský stát přišel podle Ankary o poslední pozice u syrsko-turecké hranice

Rebelové podporovaní Ankarou údajně vyhnali takzvaný Islámský stát z jeho poslední bašty u syrsko-turecké hranice. Uvedla to turecká státní agentura Anadolu. Vytlačení radikálů z IS od turecké hranice bylo jedním z hlavních cílů nedávné turecké intervence do Sýrie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecko na turecko-syrské hranici bojuje proti teroristům z hnutí Islámský stát i proti kurdským povstalcům

Turecko na turecko-syrské hranici bojuje proti teroristům z hnutí Islámský stát i proti kurdským povstalcům | Zdroj: Reuters

Pás území na syrsko-tureckém pomezí tak nyní ovládají kurdské milice, nebo Turecko a jednotky jím podporované. Kurdové mají pod kontrolou území od severovýchodní provincie Hasaká zhruba po řeku Eufrat a také okolí města Afrín. Turecko a jím podporovaní bojovníci ovládají oblast mezi městy Azáz a Džarábulus.

Turecká armáda nejdřív spolu s povstalci dobyla město Džarábulus nedaleko hranic. Později rebelové pokračovali dál na jih na území původně ovládané kurdskými jednotkami podporovanými Spojenými státy. V sobotu Turecko otevřelo v Sýrii druhou bojovou frontu.

Úřad tureckého prezidenta dříve uvedl, že Ankara chce Islámský stát dostat z pásma o šířce devadesáti kilometrů podél hranice. Radikální islamisté pravidelně ze syrského území odstřelovali třeba turecké město Kilis. Ankara dala najevo i to, že chce bojovat se syrskými Kurdy, kteří předtím vedli úspěšnou ofenzívu proti Islámskému státu.

Syrští Kurdové kontrolují velkou část hranice s Tureckem. Ankara je ale obviňuje z napojení na tureckou Stranu kurdských pracujících, která už přes 30 let usiluje o nezávislost jihovýchodního Turecka.

Vytlačit islamisty od hranice a zabránit Kurdům, aby ovládli souvislé pásmo od severovýchodního cípu Sýrie po oblast Afrínu, bylo hlavním motivem Turecka pro nedávný přímý vstup do bojů v Sýrii.

Turečtí představitelé tento týden několikrát prohlásili, že po dosažení tohoto cíle se turecké tanky ze Sýrie stáhnou.

ČTK, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme