Po víc než roce se sejde japonský premiér a čínský prezident. Jednat budou o souostroví Senkaku

Spor o souostroví Senkaku bude tématem pondělního jednání japonského premiéra a čínského prezidenta. Šinzó Abe a Si Ťin-pching se sejdou po víc než roce na závěr summitu skupiny G20 v Číně. Souostroví Senkaku ve Východočínském moři ovládá Tokio, ale nárokuje si ho i Peking. Ten k němu v srpnu vyslal flotilu rybářských lodí spolu s pobřežní stráží. Japonsko proto Čínu obvinilo ze stupňování napětí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Japonský premiér Šinzó Abe (vpravo)

Japonský premiér Šinzó Abe (vpravo) | Zdroj: Reuters

Kromě politických rozhovorů budou na summitu G20 v Číně pokračovat i ekonomická jednání. Státníci se shodli na podpoře světového hospodářského růstu. Čínský prezident Si Ťin-pching označil skupinu G20 za most, který spojuje různé části světa.

„Tady v Chang-čou na sebe bereme naděje a očekávání lidí z celého světa. Plníme společnou misi. Světová ekonomika a spolupráce jsou v důležitém bodě zvratu,“ uvedl.

„Státy G20 by měly být odvážné a vytvořit kreativní, silné a propojené globální hospodářství, které vyvolá silný růst,“ dodal čínský prezident.

K důraznější podpoře hospodářského růstu vyzval nejvyspělejší světové ekonomiky Mezinárodní měnový fond.

Sporné ostrovy ve Východočínském moři se se v Japonsku jmenují Senkaku a v Číně Tiao-jü | Foto: CC BY-SA 3.0

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme