Vyšetřovací komise vyslechne Chovance, Babiše i kancléře Mynáře. Kvůli reorganizaci policie

Ministři vnitra Milan Chovanec z ČSSD a Andrej Babiš z hnutí ANO budou vypovídat před sněmovní vyšetřovací komisí. Ta má zjistit pozadí příprav reorganizace části policie, která odstartovala v srpnu sloučením protimafiánského a protikorupčního útvaru. Kromě ministrů si poslanci pozvali i kancléře prezidenta Vratislava Mynáře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sněmovní vyšetřovací komise

Sněmovní vyšetřovací komise | Foto: Filip Jandourek

První přijde ministr vnitra Milan Chovanec. Předseda komise Pavel Blažek z ODS před dnešním jednáním naznačil, na co se ho poslanci budou ptát.

„Bude muset vysvětlit, jak to vlastně s tou reformou bylo. To znamená, proč byl ten postup, řekněme, tak náhlý, tak rychlý a jestli za tím náhodou nebylo ještě něco jiného, než zatím bylo veřejnosti i politikům sdělováno,“ uvedl.

Andrej Babiš by pak měl k výslechu dorazit po jednání vlády. Oba ministři si ještě před startem reorganizace vyměňovali ostré komentáře. Babiš například prohlásil, že změny zastaví boj s korupcí. Chovanec to odmítal, poukazoval na to, že se sloučením obou elitních útvarů se počítalo už před několika lety.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sněmovní vyšetřovací komise dnes kvůli reorganizaci části policie vyslechne ministry vnitra, financí i hradního kancléře

Kromě obou ministrů se dnes ale před komisi postaví i hradní kancléře Vratislav Mynář. Ten potvrdil, že k výslechu přijde, důvody svého pozvání prý ale netuší.

„Pro mě osobně bude návštěva komise důležitá v tom, abych si ujasnil otázku, jestli je pravdou, že unikají informace z tak důležitého úřadu jako je ÚOOZ a z některých spisů,“ řekl.

Podle informací Českého rozhlasu si členové komise Mynáře pozvali, aby vysvětlil některé odposlechy, zachycené v kauze Vidkun.

Vyšetřovací komise se sejde pošesté, vyslechla už celkem devět lidí, kteří s reorganizací měli něco společného. Hned mezi prvními vystoupil dlouholetý šéf ÚOOZ Robert Šlachta, který na protest právě proti reorganizaci odešel do civilu. Byl přesvědčený, že se změny dotknou vyšetřování závažných kauz.

„Ten umělecký dojem z toho, co se předvedlo, tak asi není úplně valný. Samozřejmě každý příslušník, a někdo může říkat, jen šest policistů odchází, ale když odchází jen policista, který měl komplet na starosti kauzu Vidkun, olomouckou kauzu, a bavíme se o takových kauzách o třech, o čtyřech, tak si myslím, že je to velká škoda. A tihle architekti, co se předvedli, by měli nést odpovědnost,“ prohlásil.

Policejní prezident Tomáš Tuhý si nicméně stojí za tím, že reorganizace byla připravována dlouhodobě a má mimo jiné zlepšit spolupráci elitních detektivů.

„Já jsem předal veškeré materiály, ale zároveň jsem podal maximální možné informace k tomu, jaká byla příprava se spuštěním organizační změny, a stále trvám na tom, že tato změna byla důvodná a i v tuto chvíli mohu konstatovat, že Národní centrála proti organizovanému zločinu již funguje a bez jakýchkoliv komplikací,“ uvedl.

Před vypracováním závěrečné zprávy chce komise ještě vyslechnout ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů Michala Murína a dnes už bývalého ředitele BIS Jiřího Langa. Závěry vyšetřování musí komise Sněmovně předložit do konce října.

Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme