Ivan Hoffman: Angela Merkelová je političkou velkého formátu. Chyběla by nám

5. září 2016

Nad světovou politikou je zamračeno, myslí si komentátor. Důkazem jsou aktuální výsledky německých zemských voleb a propadák CDU.

Podle víkendových výsledků voleb v Meklenbursku-Předním Pomořansku CDU Angely Merkelové skončilo s 19 % až na třetím místě (za SPD s 30,6 % a antimigrantskou AfD s 20,8 %).

„Asi se takový vývoj dal předpokládat a pochopila to už i kancléřka. V posledních dnech totiž svůj razantní postoj otevřené náruče k uprchlíkům přehodnotila a přiznala, že se jí to všechno zcela nepovedlo,“ říká Ivan Hoffman.

Vývoj v Německu prý musíme opravdu dobře sledovat, jsou pro nás asi nejdůležitější sousedé. „Když tady kancléřka před pár dny byla, byl jsem velmi rád, že se nemluvilo jen o uprchlících,“ myslí si. Přesto, že mají plno problému, se kterými jim asi neporadíme, ale o sousedské vztahy se musí dobře pečovat.

Kancléřka je klíčovou osobou

Lidé si totiž prý neuvědomují, že tak dobré vztahy jako dnes, budeme mít spíš s Merkelovou, než třeba s AfD. Už třeba i proto, že tady kdysi studovala a má Česko evidentně ráda. „V naší paměti podle mne vždy zůstane jako pozitivní figura.“

Alternativa pro Německo (AfD) totiž nebojuje jen proti migrantům a islámu, ale ve svém volebním programu má i pro nás nepřijatelný požadavek na zrušení Benešových dekretů.

Angela Merkelová v Praze

„To si tady lidi opravdu neuvědomují. Jsou totiž voliči, kteří když si vyberou nějakou stranu, tak pak souhlasí úplně se vším, co jejich politici hlásají. To je ale cesta do pekel, o sporných věcech se přece musí debatovat. Nejde přece souhlasit se vším jen proto, že tohle je můj klub,“ dodává.

Návštěva v ČR byla risk

Pražská návštěva kancléřky v době před volbami prý pro ni docela riskantní. Taky ji to hlavně němečtí novináři pěkně spočítali (psali, že ji Češi na ulicích vypískali). „Asi to tušila, přesto přijela, a to velmi hodnotím.“

Absolvovala ale sérií jednání, a to nejen u nás, kde si své názory ověřovala. Vzala prý na sebe těžké břemeno vyjednávání, přesto, že jí bylo i jasné, že si to doma odskáče. „Dokázala, že je to politička velkého formátu,“ dodává Ivan Hoffman.

Víc si poslechněte ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: iho , lup , zis
Spustit audio