Na Ostravsku přibývá penzistů, kteří si hledají práci

5. září 2016
Zprávy , Zprávy

Pracovní agentury na Ostravsku hlásí nový trend. Brigády hledají stále více starší lidé i penzisté. Zaměstnavatelé si je přitom pochvalují, jsou spolehliví a místo si snaží udržet. Nezaměstnaných je v regionu přes 65 tisíc.

Šestnáctiletá Eva hledá brigádu, kde se dá. Kromě servírky by brala všechno. „Teď bych šla na jakoukoliv brigádu, protože peníze jsou teď pro mne velmi důležité. Třeba uklízení nebo v obchodě určitě,“ říká.

Dveřmi pracovní agentury v centru Ostravy však stále častěji vcházejí zájemci ve věku prarodičů této studentky a firmy si takové zaměstnance pochvalují.

„Teď to bylo převážně tak, že chodili spíše ti starší lidé. A chodí mi tady i lidé, kteří mají starobní důchod. Starší lidé jsou zvyklejší pracovat, kolikrát nám vydrží déle než ti mladí. Pokud je na tom fyzicky dobře, na danou práci si troufá, tak je možné ho zaměstnat,“ potvrzuje Jana Laštůvková z pracovní agentury.

V nabídce převládají dělnické profese. „Zaměstnáme lidi ihned. Lidé, kteří přijdou a potřebují práci rychle, zaměstnáme třeba do druhého dne. Takže pokud potřebujete, můžeme vás hned zaměstnat do výroby,“ dodává Laštůvková.

Pan Bohuslav Kozlík sháněl práci dlouhé roky a ne vždy to byla příjemná zkušenost. „Chtěli výběrové řízení, že se pak ozvou a neozvali se vůbec. Neřekli mi vůbec nic,“ vzpomíná pan Kozlík.

Nakonec mu nepomohl ani úřad práce, ani pracovní agentura. „Přes rodinu. Rodina pracuje na dráze, tak přes ni jsem se dostal zpátky na dráhu. Byl jsem šťastný, že díky tátovi jsem se dostal do práce,“ dodává.

Nejvyšší nezaměstnanost v kraji je tradičně na Karvinsku. Na jedno volné místo tam připadá 13,8 uchazečů.

autor: ada
Spustit audio