Dotace na auta s alternativním pohonem už na podzim, zatím ale jen pro kraje a státní správu

Chcete si předělat auto na stlačený zemní plyn CNG? Pokud počkáte, časem by vám na to mohl přispět stát. Dotace na koupi ekologického auta začne letos vyplácet krajům a státní správě. A možná by se to v budoucnu mohlo týkat i přestaveb. Dotace na pořízení nového auta s alternativním pohonem začne Ministerstvo životního prostředí vyplácet už letos na podzim. A stát zvažuje i to, že by přispíval taky na přestavbu aut na stlačený zemní plyn CNG.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Schéma modelu na zemní plyn

Schéma modelu na zemní plyn | Foto: Mercedes

Ivanovi Indráčkovi z Unie nezávislých petrolejářů se nelíbí, že na příspěvek zatím nedosáhnou běžní řidiči: „Státní příspěvek, který do toho programu půjde, bude poměrně omezený.

Pokud pustíte peníze na nákup vozidla zejména státní správy, která obnovuje relativně brzo, tak efekt bude mizivý.“

S tím ale nesouhlasí mluvčí Ministerstva životního prostřední Petra Roubíčková. Než spustí dotace občanům, je podle ní potřeba připravit infrastrukturu, hlavně dostatek čerpacích stanic.

Přehrát

00:00 / 00:00

Auta na CNG s dotací, časem i více

„Dojezdová vzdálenost bude dostatečná, infrastruktura bude po celé české republice. A v tu chvíli má smysl vyhlašovat program pro občany, protože budeme mít jistotu, že ten zájem bude.“


Jen nová auta

Stát bude zatím dotovat pouze koupi nových ekologických aut.

Průměrné stáří vozidel je v Česku 15 let a podle Ivana Indráčka z Unie nezávislých petrolejářů by ale mělo smysl přispívat i na přestavbu starých aut na stlačený zemní plyn.

„Náklad je kolem dvaceti tisíc. Kdyby stát dotoval třeba polovinu, deset tisíc korun, tak dokáže s tím omezeným budžetem uspokojit poměrně velké množství lidí a na těch emisích by to bylo vidět.“

Ministerstvo životního prostředí o podobné podpoře uvažuje, ale jenom u přestavby nových aut.

„Nemůžu se zavázat, že to tak bude. Diskutujeme se svazem dovozců automobilů a momentálně v tom návrhu ta možnost přestavby zcela nových vozidel na pohon CNG existuje,“ říká mluvčí resortu Petra Roubíčková.

Přesné datum, od kdy letos začnou dotace institucím vyplácet, a jestli se budou vztahovat i na přestavby CNG, ale neupřesnila.

Luděk Hubáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme