Japonsko hrozí Británii odlivem firem do Evropské unie

Zasedání skupiny G20 přineslo pro britskou premiérku i další nepříjemné poznatky. Zatím nejtvrdší varování ohledně ekonomických dopadů brexitu adresovala Británii japonská vláda. Ta v dokumentu, který celkem čítá 15 stran, mimo jiné hrozí přesunem evropských centrál japonských firem na kontinent, pokud by ve Spojeném království přestala platit evropská legislativa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

brexit

brexit | Foto: Fotobanka Pixabay

Japonsko by kvůli brexitu mohlo přesunout evropské centrály svých firem mimo Británii. Velmi ostré varování adresovala Londýnu japonská vláda.

140 000 lidí, to je počet osob, kterým japonské firmy dávají v Británii práci.

Společnosti Honda, Nissan a Toyota vyrobí více než polovinu vozů, které vyprodukuje britský automobilový průmysl.

Japonsko zdvořile, leč opravdu naléhavě vyzvalo britskou vládu, aby ke znepokojení japonských firem v souvislosti s brexitem přistoupila zodpovědným způsobem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Británii bez evropské legislativy hrozí ztráta japonských firem

V dopise varuje, že by se evropské centrály japonských společností skutečně mohly přestěhovat na evropský kontinent, pokud by unijní zákony a předpisy přestaly ve Spojeném království platit.

Japonská vláda vyzývá k tomu, aby se co nejrychleji stanovily detaily britského odcházení z Evropské unie. Tokyo žádá pokračování volného pohybu služeb a také hladký průběh finančních transakcí napříč Evropou, jako tomu bylo doposud.

Už těsně po červnovém hlasování japonský premiér Abe nebo firmy Hitachi a Nissan varovaly před možným poklesem japonských investic v Británii, kde to opravdu vzbudilo velké znepokojení.

Varovný výstřel

Guardian označil dopis za veliký problém a současně varovný výstřel s tím, že další země mohou japonský příklad následovat a také si tvrdě nadiktovat, jaké vztahy by si s postbrexitovskou Británií představovaly.

K dopadům takzvaného brexitu se po schůzce s britskou premiérkou Mayovou vyjádřil rovněž americký prezident Barack Obama. Ani jeho slova asi britskou administrativu moc nepotěšila.

Barack Obama sice zdůraznil, že onen speciální vztah mezi jeho zemí a Británií trvá i nadále a že se Spojené státy pokusí ze své strany minimalizovat ekonomické dopady brexitu.

Británie nebude prioritou

Ale šéf Bílého domu současně prohlásil, že dojednání smlouvy o volném obchodu s Británií nebude prioritou, že nebude mít přednost před vyjednáváním s Evropskou unií nebo zeměmi Tichomoří.

Přitom schopnost rychle se dohodnout na dvoustranných smlouvách s velkými světovými hráči byl jeden z pilířů argumentace zastánců brexitu, tedy odchodu Británie z Evropské unie.

Samozřejmě někdo může namítnout, že Baracka Obamu čeká posledních pár měsíců ve funkci a že jeho slova není třeba brát až tak úplně vážně.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme