Na menší zájem o basketbal si musí zvyknout po návratu z Ameriky nová posila Prostějova

6. září 2016

Na menší zájem o basketbal a o tisíce menší návštěvy na zápasech si musí zvyknout basketbalista Marek Souček. Po osmi letech ve Spojených státech amerických se vrátil domů a na novou sezónu se připravuje s týmem Prostějova. V první řadě potřebuje nabrat kondici a sehrát se s týmem.

Místo devíti tisíc devět set. Takový může být rozdíl v počtu diváků na basketbale mezi americkým univerzitním basketbalem a českou nejvyšší soutěží. Své o tom ví Marek Souček, který se z Oklahomy vrátil na Hanou po osmi letech života ve Spojených státech amerických.

Ve městě Stillwater byl členem týmu tamní univerzity. Po ukončení studia rok pracoval a basketbal téměř nehrál. Teď se s Orly Prostějov připravuje na novou sezónu. Bydlí střídavě podle potřeby v Brně nebo v Prostějově a zvyká si na nové prostředí.

„To univerzitní město, kde jsem byl, kde jsem trávil většinu času, bylo ještě menší než Prostějov. Bylo tam 27 000 obyvatel, ale v srpnu tam vždycky přijelo 35 000 studentů. Takže to město tím ožilo. Hodně to žilo kolem univerzity. Jakékoliv aktivity se odvíjely od toho, jaký byl univerzitní program,“ říká.

Velikostí se americký Stillwater a moravský Prostějov příliš neliší. Zájmem o basketbal ale diametrálně.

„Tam je basket spolu s americkým fotbalem největší událost. Když přijde na zápas 9 000 lidí, tak je to málo. Tady nevím, kolik chodí, ale asi ne tolik. Je to ale zase něco jiného.“

Marek Souček si tak bude muset zvyknout na podstatně menší zájem diváků. V přípravě na novou sezónu také po roční herní pauze především zlepšit kondici.

„Basket je jako ježdění na kole. Jak to jednou umíte, tak to jen tak nezapomenete. Spíš jde o kondici a týmové pojetí pět na pět. To jsou dva největší problémy.“

Dvě stě jedenáct centimetrů vysoký pivot Marek Souček může být určitě posilou prostějovského týmu. Tvrdí to jeho manažer Petr Fridrich.

„Je to velmi pracovitý hráč. Je potřeba, aby dohnal fyzičku, ale na tom usilovně pracuje. Je to velmi pohodový člověk. Kabina ho vzala, takže po této stránce to není žádný problém. Věřím, že brzo zapadne i po stránce basketbalové a bude pro tým přínosem.“

Věří tomu i Marek Souček, i když budoucností se příliš zabývat zatím nechce.

„Teď mám plán dostat se do co nejlepší formy a uhrát tento rok nějaký solidní výsledek. Pak se uvidí, co bude dál. Jestli bude zdraví, a jaké budou podmínky. Vždycky jsem to měl naplánované dopředu, teď už neplánuju. Užívám si ten moment tak, jak to je,“ uzavírá Marek Souček.

autor: min
Spustit audio