Synek se o zlato pokusí i za čtyři roky v Tokiu. Pokračovat se rozhodl i kvůli Čáslavské

Skifař Ondřej Synek se definitivně rozhodl, že bude veslovat ještě čtyři roky a vydrží až do Tokia 2020. Tam by závodil už na páté olympiádě, kde by rád opět zaútočil na zlatou medaili. Zatím má ve sbírce stříbra z Pekingu a Londýna a bronz z Ria.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Synek a jeho třetí olympijská medaile

Ondřej Synek a jeho třetí olympijská medaile | Foto: ASC Dukla Ivana Roháčková

V Riu chtěl vyhrát, ale dva soupeři byli lepší. Hned po závodu Synek nechtěl o své budoucnosti do detailů hovořit, končit se mu však nechtělo. Že ale vydrží celé čtyři roky, to se rozhodl teprve nyní.

„Dal jsem si tři týdny volno, cítím se mnohem lépe, záda mě nebolí, ani v noci to necítím. Jsem odhodlaný to ještě minimálně jednou zkusit a udělám pro to všechno,“ řekl Ondřej Synek na dnešním setkání s novináři.

„Zlatá medaile nevyšla, motivace je pořád velká a za čtyři roky bude nejspíš poslední pokus,“ uvedl.

Záda se opravit nedají

Právě zdraví může být Synkovou překážkou. Letos se totiž přišlo na to, že měl v minulosti zlomený obratel, a bude tak muset dbát daleko víc na zdraví a regeneraci. Dnes podstoupí 3D magnetickou rezonanci, jež by měla ukázat, jak dál v prevenci bolesti postupovat.

Cvičit bude Synek se známým lékařem profesorem Pavlem Kolářem. „Vymyslí speciální cvičení, abych problémy odstranil a netrápilo mě to,“ prohlásil třiatřicetiletý veslař.

'Pavouk' Synek zaujal už v dorostu. Z třetí olympijské medaile ho bolí za krkem

Číst článek

Po sezoně si dal delší volno, neboť příští rok je ME v Račicích na konci května, světový šampionát pak v závěru září. „Na začátku listopadu začnu na další olympiádu trénovat. Je jasné, že to je dlouhá doba, ale chci to podstoupit. Záda se opravit nedají, ale dá se to zastavit, aby se to nezhoršovalo, a cvičením stabilizovat. Budu pro to dělat všechno. Je to nezbytné, abych do Tokia vydržel," upozornil.

Regeneraci ale přehánět nehodlá. „Abych se z toho neopupínkoval, že budu jen chodit do vířivky a na masáže. Možná budeme muset trochu upravit trénink, přizpůsobit to, protože ta regenerace je horší a horší, pociťuju to dva už roky. Potřebuju víc odpočívat," uznal bronzový medailista z Ria.

Věra Čáslavská - inspirace pro Tokio

Čtyři roky bude muset tím pádem nejspíš vydržet také trenér Milan Doleček. Od Ria o tom ještě spolu nemluvili. „Po olympiádě jsme se rozjeli každý po svém. On to asi tuší, snad to spolu ještě vydržíme. On má také největší ambice," prohlásil veslař.

Doleček je pro Synka tak trochu druhým tátou. „Ale taky máme občas ponorku, na olympiádě jsme se taky pohádali po rozjížďce, že jsme spolu tři dny nemluvili. Ale ono se to pak vždycky nějak opraví," přiznal s úsměvem. Synka v pokračování utvrzuje i žena. "Podporuje mě. Já ten sport mám rád, baví mě to.“

V Tokiu by veslař chtěl uspět i kvůli Čáslavské, která ho podporovala. „Co umřela, tak se to ve mně zlomilo. Uvědomil jsem si, že v Tokiu měla úspěšnou olympiádu a bylo by to hezké tam bojovat o další medaili. Kdybych tam vyhrál, bylo by to nejlepší. Chci se tam podívat i kvůli ní," dodal skifař.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme