Demonstrace proti Merkelové byly podle policie v pořádku. Skandování 'do plynu' policisté neslyšeli

Při demonstracích při návštěvě Angely Merkelové v Praze podle policie nikdo zákon neporušil. Detektivové nebudou dál řešit ani incident z Malostranského náměstí, kde podle ČTK demonstranti na procházející muslimky skandovali: „Do plynu.“ Zaznít měla i další rasistická hesla. Policistům se to ale nepodařilo prokázat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová v Praze

Angela Merkelová v Praze | Foto: Martin Svozílek

Protest na Malostranském náměstí, na kterém mimo jiné promluvil Martin Konvička nebo zástupci německého protiuprchlického hnutí Pegida, nejprve probíhal klidně. Vše se zvrtlo, když přes náměstí v centru metropole přešly ženy se zahalenými hlavami.

Demonstranti je nejprve uráželi a pak začali skandovat rasistická hesla. „Do plynu,“ znělo mimo jiné podle agentury ČTK ve středu Prahy. Na protest dohlíželo asi třicet policistů. Ti na místě sice nezasáhli. Po skončení demonstrace ale policie slíbila, že události na Malostranském náměstí prověří.

„Ani přímo na náměstí ani při následném vyhodnocování průběhu shromáždění jsme nezjistili žádné protiprávní jednání,“ řekl zpravodajskému serveru Českého rozhlasu mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. „Nutno podotknout, že situaci jsme určitě nepodcenili a celou situaci jsme na základě informací v médiích začali prověřovat hned na místě,“ doplnil Hulan.

Kromě protestu na Malostranském náměstí se v centru metropole uskutečnila ještě asi desítka dalších akcí. Ani při nich však policisté na žádné trestné činy ani na přestupky nenarazili. Pouze v několika případech museli uklidňovat rozhádané demonstranty. Na žádné fyzické střety ale nedošlo.

Jediný, kdo tak bude mít po návštěvě Angely Merkelové v Praze problémy se zákonem, tak bude muž, který údajně chtěl ve svém autě vjet do kancléřčiny kolony. Ani on však nepůjde před soud, čeká ho jen správní řízení za porušení dopravních předpisů.

sva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme