'Dívky milují dívky, chlapci milují chlapce.' Král Harald V. podpořil Norsko bez předsudků a sklízí úspěch

Norský král Harald V. před několika dny pronesl v Oslu vášnivý projev, ve kterém mluvil o LGBT právech i o vážné situaci migrantů v zemi. Přítomné vyzýval k toleranci i porozumění mezi lidmi. Slova 79letého panovníka se od té doby na internetu úspěšně šíří i za hranicemi Norska. Videa s projevem už vidělo několik milionů lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Norský král Harald V.

Norský král Harald V. | Zdroj: Reuters

„Norové jsou dívky, které milují dívky, chlapci, kteří milují chlapce, a dívky a chlapci, kteří milují sebe navzájem. Norové věří v Boha, Alláha, všemu a ničemu,“ řekl před více než tisíci lidmi norský král Harald V. na slavnosti v zámeckém parku v Oslu.

Ústředním motivem jeho projevu bylo norské občanství a sdělení, že moderní Norsko je místo pro všechny. Král řekl, že obyvatelé všech částí jeho země jsou Nory, ale také se zastal migrantů, homosexuálů a náboženské tolerance.

„Přistěhovalci z Afghánistánu, Pákistánu, Polska, Švédska, Somálska a Sýrie jsou také Norové. Není vždy jednoduché říct, odkud pocházíme a jakou máme národnost. Domov je tam, kde leží srdce. To nemusí být vždy místo vymezené hranicemi,“ uvedl na slavnosti.

Během projevu také připomněl, že jeho vlastní prarodiče přišli do Norska před 110 lety z Dánska a Británie.

Oblíbený Kygo i Hellbillies

Král Harald V. zároveň s odkazem na současnou pop kulturu poznamenal, že Nory spojuje jejich láska k Greigovi, přednímu norskému skladateli, Kygovi, populárnímu norskému DJovi, Hellbillies, norské rockové skupině, a Kari Bremmes, norské zpěvačce.

„Norové mají rádi Griega, Kyga, Hellbillies a Kari Bremnes. Jinými slovy: vy jste Norsko. My jsme Norsko,“ dodal.

Video s projevem Haralda V. na Facebooku dosud zaznamenalo více než 3 miliony zhlédnutí. Získalo také tisíce komentářů s vyjádřením podpory.

Štěpán Sedláček, Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme