Zčernalé zuby kuřáka nebo plíce zasažené rakovinou uvidíte od středy na krabičkách cigaret

Distributoři musejí od středy dodávat na český trh výhradně krabičky cigaret s varovnými obrázky, které mají kuřáka odradit od jejich koupě. Na doprodej starých zásob mají obchodníci 3 měsíce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obrazová zdravotní varování na krabičkách cigaret

Obrazová zdravotní varování na krabičkách cigaret | Foto: Ministerstvo zemědělství ČR

Obrázky musejí pokrývat nejméně 65 procent krabičky. Cílí hlavně na děti, které v České republice začínají kouřit často už ve třinácti letech.

Prodejci mohou ještě doprodat své zásoby. „Do začátku prosince bude možné prodávat krabičky cigaret bez odstrašujících obrázků,“ řekla mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

V České republice ročně zemře na následky kouření 15 až 18 tisíc lidí. Péče o ně stojí podle odhadů ministerstva zdravotnictví 30 miliard korun.

Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila mají obrázky svůj smysl. „Ty obrázky, to je samozřejmě transpozice z evropské směrnice, není to český výmysl. Už v mnoha zemích se to zavedlo. Vlastně ten výrobce má povinnost každý rok vyrobit krabičky se třemi různými obrázky, aby si lidi na to úplně nezvykli,“ řekl Vobořil.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme