Seniory nepodvádíme, chceme konkurovat šmejdům, říká předseda spolku Hurá na výlet!

8. září 2016

Nejlepší obrana je útok. Po vzoru tohoto hesla vyrazil do boje proti takzvaným šmejdům předseda spolku Hurá na výlet! Tomáš Martinek. Organizuje výlety pro seniory bez předváděcích akcí, a kde je nikdo neokrade.

Mnoho prarodičů jeho přátel se stalo obětí šmejdů, stejně tak většina účastníků výletů se nechala napálit. Spolek Hurá na výlet! vznikl v roce 2014, ale první výlety vznikly o rok později. „Nebylo jednoduché koncipovat nabídku, abychom mohli konkurovat takzvaným šmejdům z hlediska ceny,“ vysvětluje.

Výlet se spolkem stojí 100 korun pro všechny, co dosahují věku 65 let nebo více, případně mají průkazku ZTP. Ostatní platí náklady ve výši 600 korun. Případnou finanční ztrátu hradí z pomoci řady institucí i osobních dárců.


Spolek Hurá na výlet! pořádá jednodenní zájezdy pro seniory za peníze, které jsou schopní zaplatit bez jakéhokoliv psychologického nátlaku na nákup zboží „moderních“ trendů

Aktivitu spolku vítá také režisérka Silvie Dymáková, režisérka známého dokumentárního filmu Šmejdi. „V této zemi bude vždy někdo, kdo se bude snažit podnikat nekale,“ říká v přímém vstupu s tím, že právě Hurá na výlet! je svým způsobem pokračováním dokumentu. „Osvěty není nikdy dost, opakování je matka moudrosti,“ dodává.

A Tomáš Martinek potvrzuje, že osvěta a dokumenty jsou důležité, výlety pak chtějí podpořit alternativní nabídkou, nechybí průvodce, zdravotník, osobní asistenti, hudebník a další.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio