'Lvíčata' si zkomplikovala cestu na Euro. Pozdní gól v Belgii je může připravit o přímý postup

Doposud suverénně vládli kvalifikační skupině, v závěru předposledního zápasu ale přišlo zaváhání, které se české fotbalové reprezentaci do 21 let může vymstít. Prohra v Belgii znamená, že postup na Euro do Polska už mladíci nemají ve vlastních rukou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalista Patrik Schick v reprezentačním dresu

Fotbalista Patrik Schick v reprezentačním dresu | Foto: Jan Tauber

„Bylo to kruté, prohráli jsme první zápas v dosavadní kvalifikaci a cítíme frustraci. Samozřejmě má teď postupovou kartu v ruce Belgie, ale ještě má dva zápasy,“ uznal hned po zápase v Belgii trenér české jednadvacítky Vítězslav Lavička.

Češi měli v belgickém Heverlee převahu. Rychle odpověděli na vedoucí gól domácích a soupeře o první místo ve skupině přestříleli 18:8. Jenže Patrik Schick zakončil svou největší šanci ve druhém poločase pouze do tyče a v závěru přišel trest.

Dlouhý nákop od brankáře si našel záložník Anderlechtu Youri Tielemans, jedním dotykem oklamal celou českou obranu včetně brankáře Zimy a připravil „lvíčata" o neporazitelnost.

Česká republika sice stále vede první kvalifikační skupinu o dva body před Belgičany, jenže ti mají zápas k dobru. Zatímco svěřenci Vítězslava Lavičky budou hrát už jen s Moldavskem. Belgii čeká vedle domácího zakončení s Lotyšskem ještě výjezd do Černé Hory.

Čekání na zaváhání Belgie

Boj o první místo a přímý postup do Polska tak „lvíčata“ nemají ve vlastních rukou. Musí ve Znojmě Moldavce porazit a spoléhat na zaváhání rivalů se soupeři, kteří již postoupit nemohou. Pokud nepřijde, Češi o vedení na poslední chvíli přijdou.

„Ani jednu z brankových příležitostí jsme nepřetavili v gól. A to se v takových zápasech nevyplácí. Postup na Euro jsme si zkomplikovali, nicméně naše cesta nekončí, budeme se rvát a bojovat do poslední chvíle, co ta šance bude,“ slibuje Lavička.

Cestu do Polska nemají definitivně zavřenou ani reprezentace na druhých místech. Čtyři nejlepší týmy z devíti skupin postupují do baráže o poslední dvě účastnická místa. Ani tu ale Češi ještě jistou nemají, kvůli srovnání se jim budou odečítat výsledky proti poslednímu týmu skupiny. Může se tak stát, že čeští mladíci budou fandit Maltě v souboji outsiderů skupiny s Lotyšskem.

Mistrovství Evropy do 21 let se uskuteční příští rok v Polsku a poprvé se ho bude účastnit 12 týmů. V kvalifikaci se hraje o 11 míst, pořadatelská země má start jistý. Češi vyhráli turnaj jednou, před 14 lety v sestavě s Petrem Čechem, Milanem Barošem či Karlem Pitákem.

Aktuální tabulka "české" skupiny | Foto: UEFA

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme