Čeští policisté začali opět hlídkovat na maďarsko-srbské hranici

Na hranicích mezi Maďarskem a Srbskem dnes začala působit česká policejní jednotka. Padesát policistů má pomoct maďarským kolegům dva měsíce střežit hranice schengenského prostoru v souvislosti s migrační krizí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V pohotovosti byli také čeští policisté, kteří pomáhají makedonským úřadům s ostrahou hranice

V pohotovosti byli také čeští policisté, kteří pomáhají makedonským úřadům s ostrahou hranice | Foto: Petr Vavrouška | Zdroj: Český rozhlas

Nejde o první ostrahu schengenského prostoru českými policisty, už loni od října do prosince sloužili na srbské hranici z maďarské strany. O nový kontingent požádala Budapešť Prahu v létě.

Čeští policisté chrání hranice Schengenského prostoru ve smíšených hlídkách. Na místě totiž slouží také slovenská jednotka. Maďarsko-česko-slovenská trojice bude i tentokrát pod maďarským velením hlídat podél maďarského plotu, přes který se z času na čas pokusí projít nelegální migranti.

Denně jich bývá mezi pěti až stovkou. Když je smíšené hlídky zadrží, přivedou je zpátky na druhou stranu plotu, kde mohou migranti oficiálně požádat o azyl.

V současné době se na zahraničních misích nachází 11 policejních kontingentů. Podle tiskové mluvčí Policie ČR Ivany Nguyenové se nachází dva v Maďarsku, jeden v Řecku a čtyři kontingenty jsou v Makedonii a ve Slovinsku.

Prezident Miloš Zeman v pondělí na schůzce s bulharským prezidentem Rosenem Plevnelievem oznámil, že se nebude jednat o poslední vyslaný kontingent. Další bude brzy hlídat v Bulharsku hranici s Tureckem. Za hlídání turecké hranice by podle Zemana mělo být Bulharsko odměněno vstupem do schengenského prostoru.

Gregor Martin Papucsek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme