Zaměstnanci nadále nebudou mít nárok na náhradu mzdy v prvních třech dnech nemoci

Zaměstnanci dál nebudou dostávat náhradu mzdy v prvních třech dnech nemoci. Novelu zákoníku práce, kterou předložili poslanci opoziční KSČM, sněmovna ve středu zamítla těsnou většinou hlasů. Odboráři ale na zrušení takzvané karenční doby trvají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Teploměr, chřipka

Teploměr, chřipka | Foto: Fotobanka stock.xchng

Kritici předlohy se odvolávali na možné dopady na zaměstnavatele a na ekonomiku a poukazovali na riziko zneužívání neschopenek.

Sněmovna hlasovala o návrhu na zamítnutí normy hned třikrát. Pokaždé jej sice schválila, dvakrát ale bylo hlasování zpochybněno.

Novelu zákoníku práce sněmovna nakonec zamítla na návrh poslanců vládního hnutí ANO a opoziční ODS těsnou většinou hlasů.

Středula: Zaměstnanci nemoci přecházejí

Odboráři na zrušení neproplácení nemocenské zaměstnancům v prvních třech dnech nemoci trvají. Zaměstnanci by podle nich tak měli dostávat opět 60 procent platu hned od prvního dne.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula na středečním manifestačním mítinku řekl, že zaměstnanci nyní nemoci přecházejí a poškozují tak dlouhodobě své zdraví.

Novela kvůli zrušení neproplácení nemocenské v prvních třech dnech stonání nebo i požadavku uzákonění pětitýdenní dovolené vyvolala střet mezi odbory a zaměstnavateli. Nakonec dostanou zákonodárci normu bez kontroverzních návrhů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme