Myslíte si, že víte, jak vypadali naši spisovatelé? Otázka české „sběratelky kostí“

16. srpen 2017

Forenzní antropoložka plk. Hana Eliášová třeba tvrdí, že pomník K. H. Máchy na pražském Petříně nemá nic společného s jeho skutečnou podobou. Zkoumala i Boženu Němcovou.

Superprojekční nastavení lebky je moderní kriminalistická metoda. Pomáhala i s vytvářením co nejvěrnější podoby K. H. Máchy. „Přesně nevíme, jak vypadal, ale měli jsme k dispozici množství jeho portrétů. Mám k dispozici i odlitek jeho lebky,“ říká Hana Eliášová.

Nejvěrnější je prý podoba od sochaře Knoblocha a profesora Vlčka. „Socha na Petříně jeho podobě neodpovídá,“ usmívá se antropoložka. Zkoumala i, jestli se vlasy Boženy Němcové shodovaly s vlasy jejího syna Hynka. „Měla jsem k dispozici její vlasy z hřebene a šátku. Došla jsem k závěru, že odpovídají.“

Řeč zubů

„Máme pěknou laboratoř. Ale těm, které se prezentují v seriálech, se to nevyrovná. Na druhou stranu jsme vybaveni dobrou přístrojovou technikou,“ ujišťuje Eliášová. Aktuálně pracuje na projektu, který souvisí s plastickou chirurgií a změnami obličeje ovlivňujícími portrétní identifikaci jedince.

Pro kriminalisty jsou taky důležité i různé zlomeniny či úrazy. Klouby prý taky hodně napoví. „Třeba věk. Přesnější je ale zubní věk, který se určuje z výbrusu frontálních zubů,“ vysvětluje. „Chrup má vysoký identifikační význam.“

Lovci lebek

Nejzajímavější pro Eliášovou ale prý bylo zkoumání jihoamerických tsants. Jde o preparované lidské hlavy, které jsou pro indiány kmene Šuarů cennou trofejí. „Náprstkovo muzeum nás požádalo, abychom zjistili, zda se jedná o originály.“ A byly to skutečně lidské hlavy.

autoři: eh , Stáňa Lekešová
Spustit audio