Kroky k odlehčení provozu na Praze 6 jsme udělali, tvrdí Dolínek. Až na poslední chvíli, oponuje Kolář

Kvůli špatné dopravní situaci v okolí Vítězného náměstí v Praze 6 žádá tamní radnice o uzavření výjezdu z tunelu Blanka na Prašném mostě. Chce mimo jiné urychlené zbudování záchytných parkovišť a zákaz vjezdu kamionů do Patočkovy a Evropské ulice. Primátorčin náměstek Petr Dolínek z ČSSD Blanku zavírat nehodlá. Udělal prý řadu krátkodobých opatření. Podle starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře z TOP 09 ale tato opatření řeší hlavně hromadnou dopravu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hustá doprava v Praze

Hustá doprava v Praze | Foto: Filip Jandourek

„Situace není vážná, situace je neúnosná,“ řekl o problému s dopravou na Praze 6 Ondřej Kolář z TOP 09, starosta městské části. Problém je podle něj hlavně to, že je uzavřená ulice Korunovační, která slouží jako jeden z výjezdů z oblasti Dejvic a Bubenče.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dopravní situaci na Praze 6 a opatřeních magistrátu mluvil primátorčin náměstek Petr Dolínek z ČSSD a starosta Prahy 6 Ondřej Kolář

„Všechna auta, která využívala Korunovační, se teď hrnou Svatovítskou na ulici Milady Horákové,“ popisuje situaci Kolář s tím, že ani po otevření Korunovační ulice se problém úplně nevyřeší:

„Všechno v pořádku nebude. Blanka Praze 6 přitížila jako taková, nebude to ale tak strašné jako teď.“

Praha 6 proto požádala magistrát o uzavření výjezdu z tunelu Blanka na Prašném mostě. Ten ale takové opatření odmítá.

„Tento výjezd z tunelového komplexu Blanka je směrem do Dejvic a Bubenče, nikoliv z nich. V praxi to tedy znamená, že chtějí zavřít vjezd do městské části, ale říkají, že jim vadí, že se nedá vyjet z městské části. To je úplně protichůdné,“ uvedl Petr Dolínek z ČSSD, náměstek primátorky, radní pro dopravu a evropské fondy.

Podle něj je vjezd do Dejvic zabezpečen oproti výjezdu ještě ulicí Pelléova, takže je tam možných vjezdů více.

'Je nesmyslné výjezd zavírat'

„Teď je nesmyslné, aby v nejvytíženější části tunelů byl zavřen jeden z výjezdů. Vrátili bychom zpět na ulici Milady Horákové automobily a to přece není naším smyslem, že když je někde problém, tak ho přehodíme, aby se jinde vytvořil znovu,“ řekl Dolínek.

Ondřej Kolář ale odmítá, že by se problém snažili řešit tím, že ho přesunou jinam. Snaží se prý jen o ulehčení situace ve Svatovítské ulici, která denně kolabuje pod náporem aut.

„Dílčími opatřeními, která navrhujeme magistrátu k přijetí, se opravdu snažíme o to, aby Svatovítská byla odlehčena alespoň v jednom směru,“ vysvětlil Kolář.

Takové ulehčení by podle Prahy 6 mělo spočívat v uzavření výjezdů z tunelu Blanka na Prašném mostě, to znamená výjezdu jak z Letné, tak z Břevnova.

Kolář přiznává, že by se tak auta vrátila na povrch, ale provoz by podle něj nemusel být tak neúnosný, aby opatření nemohla být přijata.

Apel na řidiče

Petr Dolínek s opatřeními nesouhlasí s tím, že se situace má řešit jinak. Podle něj je potřeba na Pražany i ostatní, kteří přijíždějí do hlavního města, apelovat, aby se snažili do konce roku Praze 6 vyhýbat a ulevili tak dopravě.

„Praktické kroky jsou, že se nám ve spolupráci s městskou částí Prahy 6 podařilo změnit některé směry autobusů tak, aby snadněji najížděly na konečné nebo vyjížděly z této poměrně těžké situace. Podařilo se nám některé sloučení autobusového a tramvajového provozu,“ popsal náměstek.

„Změnili jsme to, jak je nastavená signalizace na Prašném mostě a taktéž například na vjezdu do Jugoslávských Partyzánů, jedné z nejvytíženějších ulic, bude dole nainstalována delší červená, aby ulice byla odlehčená,“ dodal Dolínek.

Podle Koláře ale magistrát tyto kroky realizoval až na poslední chvíli. „Zhruba rok a půl jsme apelovali všemi možnými formálními prostředky na to, aby opatření byla realizována. Opakovaně jsme žádali, opakovaně jsme je předkládali. Vždy nám ale bylo řečeno, že není možné opatření přijmout,“ dodal s tím, že kroky magistrátu řeší jen hromadnou dopravu, nikoliv situaci pro řidiče.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme