Pro nejmenší exekutorské úřady budou změny likvidační, říká prezidentka Exekutorské komory

7. září 2016

Exekutoři varují před návratem dob, kdy neměl kdo vymáhat pohledávky a dlužníci se věřitelům smáli. V souvislosti s nižšími odměnami se podle zjištění Hospodářských novin rozhodlo několik exekutorů skončit. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO ale říká, že i kdyby skončila polovina současných exekutorů, stále jich bude dost.

Podle údajů prezidentky Exekutorské komory Pavly Fučíkové je aktuální počet rezignací 14 a předpokládá, že další exekutoři budou příkladu svých kolegů následovat. V České republice je v současné době 157 exekutorských úřadů, ale podle rozhodnutí ministerstva spravedlnosti by jich mělo být obsazeno 180. Tyto úřady řeší v současné době 4,5 miliony exekucí.

350 tisíc nebo 150 tisíc?


Uvedu příklad: podstatou takzvané analýzy ministerstva je modelový úřad. Ten postavilo ministerstvo spravedlnosti na některých údajích, které získalo z Generálního finančního ředitelství. Například říká, že průměrná pohledávka, která se vymáhá v exekučním řízení, dosahuje výše 60 tisíc korun. To ale není obvyklá a nejběžnější pohledávka, naopak, nejvíce pohledávek máme do 10 tisíc korun. Pokud si ministerstvo vzalo 60 tisíc jako typickou pohledávku, tak tomu odpovídá 9 tisíc odměna soudního exekutora. Pokud my říkáme, že nejběžnější je pohledávka do 10 tisíc, odměna jsou pouhé 3 tisíce. Už se dostáváme do rozporu 6 tisíc korun. PAVLA FUČÍKOVÁ

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán chce, aby u pohledávek do 3 milionů dostávali exekutoři 10 % tarifní odměnu, nikoli 15 jako dosud, u malých pohledávek 2 tisíce místo 3. Bude to pro exekutory likvidační? „Domnívám se, že zejména pro ty nejmenší úřady to likvidační je, protože ta úprava je zacílena do pásma nejběžněji vymáhaných pohledávek, to znamená, že se v podstatě dotknou 80 % pohledávek, které vymáháme,“ říká Pavla Fučíková.

Ministerstvo spravedlnosti na základě údajů z finančních úřadů říká, že exekutoři berou v průměru 350 tisíc korun měsíčně. Fučíková k tomu říká, že tato čísla Exekutorská komora „striktně odmítla“. Podle jejího názoru je analýza velmi nekorektní a z údajů komory i Generálního finančního ředitelství se průměrná odměna exekutorů pohybuje v rozmezí mezi 150 a 170 tisíci korunami, před odvody a zdaněním.

Jak si představuje další jednání s ministerstvem spravedlnosti? „Byla bych ráda, kdyby pan ministr s námi chtěl hovořit a hovořil na téma další budoucnosti. Například o tom, v jakém principu a postavení bychom měli působit. Od samého začátku je tu zásadní nevyřešená otázka, jakou roli a postavení má soudní exekutor mít – máme být soudní komisaři nebo podnikatelé? Stát nám svěřil svou pravomoc, ale distancuje se od toho, aby nám dal jasnou odpověď, a pokud se na tyto otázky neodpoví, tak ten systém bude dál nabírat defekty.“

Jaký je obraz exekutorů v české společnosti? Jakou mají odpovědnost, kdo je kontroluje a jaké jim hrozí postihy? A může exekutor odmítnout dluh vymáhat? Poslechněte si celé Interview Plus s Pavlou Fučíkovou.

autoři: bum , jpr
Spustit audio