Richard Seemann: Bundeswehr vycvičil bojovníky Islámského státu

7. září 2016

Německá spolková vláda zjistila, že islamisté využili Bundeswehr, aby vycvičil bojovníky Islámského státu. Jednalo se především o tzv. krátkodobé příslušníky, kteří se seznámili s tím, jak zacházet s moderními zbraněmi, které má armáda rovněž k dispozici.

Zatím bylo zjištěno, že v minulém roce šlo o tři desítky vojáků, kteří po ukončení služby vycestovali do Sýrie a Iráku.

Berlínský kabinet na základě toho rozhodl, že všichni rekruti musí být prověřeni navíc armádní tajnou službou MAD před základní policejní prověrkou a slibem na základní zákon Spolkové republiky.

Zatím prověření MADem bylo činěno, pouze pokud byl adept před nástupem do řad Bundeswehru podezřelým. S tímto postupem souhlasí i opozice, protože podle jejího názoru nesmí být zneužívána armáda nejen džihádisty, ale ani pravicovými extrémisty.

Vyslovila přitom naději, že bude tak zabráněno možnosti vycvičit islámské extrémisty a neonacistické teroristy. V praxi se jedná o 20 tisíc dobrovolníků ročně, kteří se hlásí do řad Bundeswehru. Protože jde o relativně velké množství, z nichž se dříve prověřovalo jen několik stovek, bude nutno podstatně zvýšit počty armádního personálu.

Spolková vláda Turecku nevyhoví

Logo

Přitvrdí i justiční orgány proti verbířům do islamistických jednotek. V úterý byl zahájen proces se salafistickým kazatelem Svenem Lauem před vrchním zemským soudem v Düsseldorfu. 35letý konvertita je obviněn z podpory zahraniční teroristické organizace, kdy zařizoval výjezdy bojovníků do Sýrie. Hrozí mu patnáctiletý trest žaláře.

Berlín byl nyní postaven ještě před další problém. Zahraničněpolitický mluvčí strany Levice Jan van Aken v celostátní německé veřejnoprávní rozhlasové stanici Deutschlandfunk oznámil, že průzkumné lety Bundeswehru nad Sýrií proti Islámskému státu využívá Turecko v boji proti Kurdům.

Spolková vláda alibisticky každý snímek nechá popisovat s upozorněním, že je určen pouze pro boj proti IS, ale Turecko je má k dispozici. Je to považováno jako úlitba za slib, že Ankara konečně povolí navštívit základu Incirlik poslanci Bundestagu.

Navíc státní tajemník v ministerstvu obrany Gerd Hoofe oznámil, že je přípraven uvolnit dalších 58 milionů eur na jeho výstavbu.

Spolková vláda sice prohlásila, že nevyhoví podmínce turecké vlády, aby odvolala deklaraci Bundestagu o arménské genocidě, která ji váže na souhlas s návštěvou, ale upozornila, že právně je nezávazná.

Spustit audio