Turecko pomůže Spojeným státům při dobytí Rakky, slíbil Erdogan

Turecko je prý připraveno pomoci Spojeným státům dobýt syrskou Rakku ovládanou tzv. Islámským státem. Řekl to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po návratu ze summitu G20 v čínském Chang-čou. Tam se mimo jiné setkal s americkým prezidentem Barackem Obamou. Navrhl mu prý, aby se kvůli podrobnostem plánované ofenzivy setkali zástupci turecké a americké armády. Washington Erdoganovo vyjádření zatím nijak nekomentoval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Erdogan během projevu na demonstraci

Prezident Erdogan během projevu na demonstraci | Zdroj: Reuters

Turecký prezident Erdogan novinářům potvrdil, že "nebude problém" připojit se ke kampani Spojených států na vyhlazení teroristů z Islámského státu, kteří se usídlili v syrské pevnosti Rakka.

Spolupráce byla původně navržena ze strany amerického prezidenta Obamy.

Východosyrská Rakka je de facto hlavním městem samozvaného Islámského státu. Ve městě žije podle odhadů čtvrt až půl milionu lidí.

Turecká armáda se do pozemních bojů v Sýrii zapojila na konci srpna. O víkendu otevřela další frontu v okolí města Ar-Raj.

Turecké armádě a jí podporovaným povstalcům se podle Ankary v neděli podařilo vytlačit bojovníky tzv. Islámského státu z posledních pozic u turecko-syrské hranice.

Lenka Davidová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme