Christie's bude dražit předměty Ronalda Reagana, nabízí i podepsaný kus Berlínské zdi

Známá aukční síň Christie's plánuje netradiční dražbu. K mání budou předměty spojené s bývalým americkým prezidentem Ronaldem Reaganem, který se mimo jiné proslavil tím, že se před vstupem do politiky živil jako filmový herec. Nejkurióznějším kusem v dražbě je asi kus Berlínské zdi, která dlouhá léta rozdělovala východní a západní Berlín.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalá první dáma USA Nancy Reaganová

Bývalá první dáma USA Nancy Reaganová | Zdroj: Reuters

Úlomek z Berlínské zdi podepsaný Ronaldem Reaganem nebude levný. Aukční síň cenu předběžně odhaduje na v přepočtu čtvrt až půl milionu korun.

Berlínská zeď byla symbolem studené války mezi Východem a Západem. Rozdělila tisíce německých rodin, které se dlouhá léta nemohly volně dostat z jedné části Berlína do druhé. V létě roku 1987 se v Berlíně Ronald Reagan při projevu obrátil na sovětského vůdce Michaila Gorbačova se slavným výrokem: Pane Gorbačove, zbourejte tuhle zeď.

K slavnému pádu zdi nakonec došlo až o dva roky později 9. listopadu 1989, při kterém lidé začali slavit a bariéru hromadně rozebírat. Její kusy a úlomky se pak dostaly do celého světa.

Většina bariéry je už dávno odstraněná. Na několika místech ale betonové bloky zůstaly, aby připomínaly minulost. Známá je část zvaná East Side Gallery na severním břehu Sprévy.

Reaganova aukce nabízí ale i další kousky. Například vlastnoručně podepsaný míč na americký fotbal. Je to odkaz na prezidenta Reagana ve filmu z roku 1940, kde bývalý herec hrál fotbalovou hvězdu.

V nabídce ale budou také knihy, které prezident vlastnil, nebo dvojice lehce nevkusných růžových křesel, ve kterých v Bílém domě sedával se svou ženou Nancy. Obě aukční síň nabízí za 1500 dolarů.

Nechybí ale například ani dary, které Ronald Reagan získal od slavných osobností. Například stříbrný pohár od bývalé britské premiérky Margaret Thatcherové s nápisem “s láskou od Margaret a Denis Thatcher“ nebo obrazy a další předměty od zpěváka a herce Franka Sinatry.

ČRo, Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme