Výrobce fotoaparátů Leica je v krizi

Legendární výrobce fotoaparátů Leica je v existenční krizi. Dnes zveřejněné výsledky hospodaření za uplynulý finanční rok naznačují, že německý výrobce je hluboce ztrátový.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotoaparáty ve výloze

Fotoaparáty ve výloze | Foto: Jan Rosenauer

Leica, považovaná za fotografický mýtus, se zřejmě nedožije stoletého výročí založení firmy, které připadne napřesrok. Ve finančním roce 2004/05 totiž prodělala téměř 13 milionů eur - je to sice dvakrát méně než v předchozím období, ale akcie firmy klesly dnes na nulu a index rizika s nimi spojený je 7krát vyšší než základní stupeň Xetra.

Podle vedení akciové společnosti zavinily ztrátu zejména vyšší výdaje na budování strategicky důležité pobočky v Japonsku. Úspěch značky Leica odstartoval v roce 1913 Oskar Barnack vývojem prvního malého fotoaparátu na světě a postupně následovaly další úspěchy na poli špičkové techniky.

David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme