Bojíte se žloutenky? Víc by vás měla strašit chřipka

7. září 2016

Určitě to znáte, dítě nastoupí do školy nebo školky a vzápětí je nemocné. Jisté obavy teď ve vás určitě vzbuzuje i epidemie žloutenky typu A, která řádí na jižní Moravě. Jak se bránit?

„Musíte uvažovat v kontextu. Když se hovoří o současné epidemii žloutenky, tak jde o stovky (asi 200) případů. Porovnejte to ale každoroční chřipkou, na kterou u nás ročně onemocní až dva miliony lidí. Je to nesrovnatelné,“ říká praktický lékař pro děti a dorost z Jindřichova Hradce Daniel Dražan.

I planými neštovicemi onemocní desítky tisíc dětí. Navíc žloutenka je obvykle méně závažné onemocnění než zmiňovaná chřipka. U dětí nemoc špinavých rukou často probíhá bez příznaků, infekci pak ale mohou šířit na další. „Platí pravidlo: čím je dítě mladší, tím je riziko komplikovaných infekčních onemocnění vyšší!“


Nezapoměňte na očkování:
- proti chřipce
- proti meningokovým infekcím
- proti rotavirům (jen kojenci)
- proti chřipceplaným neštovicím (neočkované dítě onemocní na 95 %)
- proti pneumokokovým infekcím (chrání proti onemocněním dýchacích cest, ale i centrální nervové soustavy; očkování má být už v kojeneckém věku)

Účinná obrana před nemocemi

Nejvýznamnější (a možná jediná) možnost, jak se bránit, je pečlivé mytí rukou. Onemocnění sice úplně nezabrání, ale omezí riziko nákazy. A to u všech infekcí. „Ochránit dítě před všemi nemocemi, které může v kolektivu získat, ale opravdu nejde,“ dodává lékař.

Proti většině běžných infekcí ani nemáme očkovací látky. Na druhou stranu na ty nejzávažnější existují vakcíny. Děti je ale mají dostat mnohem dřív, než nastoupí do kolektivu.

Virová hepatitida / žloutenka A, B, C a E - počty onemocnění
autoři: lup , Stáňa Lekešová
Spustit audio