Odsouzen je někdo, kdo chtěl problém opencard řešit, hájí exprimátora Svobodu spolustraníci

Za bývalého pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS), kterého dnes soud nepravomocně odsoudil v kauze opencard, se postavili jeho pražští spolustraníci Alexandra Udženija a Filip Humplík. Podle nich Svoboda při řešení problémů s kartou postupoval podle zdravého rozumu a v zájmu Pražanů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Svoboda a Alexandra Udženija na kongresu ODS

Bohuslav Svoboda a Alexandra Udženija na kongresu ODS | Foto: Filip Jandourek

„Bohuslav Svoboda byl výborným primátorem Prahy, dělal vždy vše nejlepší pro obyvatele hlavního města. Z jeho odsouzení jsem v šoku. Komunální politici začínají být trestáni za to, že používají zdravý rozum. Odsouzen je někdo, kdo chtěl problematické věci řešit,“ uvedla v prohlášení na webu strany místopředsedkyně občanských demokratů Alexandra Udženija.

Problém se týká nevypsání veřejné zakázky na provoz tramvajenky opencard.

Svoboda a spolu s ním další čtyři někdejší představitelé magistrátu se podle soudu provinili, když v dubnu 2012 prosadili dvě smlouvy s firmou Haguess, tehdejším vlastníkem práv k opencard.

Exprimátoři Svoboda a Hudeček dostali v kauze opencard podmínku, celkem soud potrestal pět lidí z patnácti

Číst článek

Svoboda dostal 2,5 roku podmíněně, další exprimátor Tomáš Hudeček (dříve TOP 09) a někdejší radní pro dopravu Josef Nosek (dříve ODS) každý dva roky podmíněně a radní pro IT Eva Vorlíčková (dříve TOP 09) a šéf magistrátního IT odboru Jan Teska oba tři roky podmíněně.

Obžalovaní se hájili, že problém podědili z éry primátora Pavla Béma (ODS) a že v dané chvíli dělali to nejlepší, co mohli. Proti rozsudku se odvolali.

„Vždy jsem věřila v nestrannost české justice, dnes o ní mám bohužel pochybnosti. Pevně věřím, že odvolací soud zprostí Bohuslava Svobodu viny,“ uvedla Udženija.

Praha už ví, kolik stojí Lítačka. Dala za ni už 35 milionů. Krnáčová podle opozice nemluvila pravdu

Číst článek

V podobném duchu jako ona se vyjádřil i předseda pražské ODS Filip Humplík.

„Bohuslav Svoboda má mou absolutní podporu. Jedná se o kriminalizaci politického rozhodnutí, které bylo učiněno v zájmu všech Pražanů. Pokud nakonec k odsouzení dojde, zajímalo by mě, na jak dlouho půjde do vězení ministr Ťok za podepsání smlouvy s firmou Kapsch,“ poznamenal.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme