Wikipedie rozjíždí program, který má naučit děti kritickému myšlení

V rámci Mezinárodního dne gramotnosti spouští internetová encyklopedie Wikipedie nový program Uč (s) Wiki. Má naučit žáky i učitele, jak správně pracovat s internetovou encyklopedií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo Wikipedie

Logo Wikipedie | Foto: Creative Commons Attribution 2.0 Generic, throwthedamnthing

Nový program má pomocí krátkých kurzů přesvědčit učitele, aby svým žákům používání Wikipedie nezakazovali. Na druhé straně ale má také naučit žáky, aby si informace, které v internetové encyklopedii našli, ověřovali. Program je zaměřený na žáky 8. a 9. tříd základních škol a prvních dvou ročníků středních škol.

„Wikipedii je velice jednoduché editovat, to znamená zasahovat do ní a přidávat tam obsah. Právě to si ukazujeme na té hodině. Zasáhneme do nějakého článku, v podstatě ho poškodíme, ale vzápětí si ukážeme, jak jednoduché je to vrátit zpátky, jakým způsobem je na Wikipedii hlídáno, aby tam tyto mylné informace nezůstávaly,“ vysvětluje fungování kurzů lektor Wikipedie Vojtěch Veselý.

Nový program testujeme jako jedna z prvních zemí na světě

Uč (s) Wiki je celosvětový projekt. Zatím se však nachází v testovací fázi, které se Česká republika účastní společně s Arménií nebo Argentinou. Takzvaní wikipedisté mají za úkol také vytvořit metodiku pro učitele, kterou si můžou volně stáhnout ze stránek encyklopedie. Ta má za úkol naučit žáky kritickému myšlení.

„Na Wikipedii existuje stránka Uč (s) Wiki, kde postupně budou přibývat jednotlivé materiály aktivit a pracovních listů. Jedna z těch aktivit je například o tom, jak vlastně vzniká encyklopedie, kdy žáky seznamuje s tím, že existují nějaké primární, sekundární, terciální zdroje, a vlastně to celé směřujeme k tomu, aby věděli, že třeba musí citovat nějakou informaci,“ popisuje manažerka vzdělávacích aktivit Gabriela Boková.

Podle teoretika médií Jana Jiráka roste v České republice počet dětí, které jsou vedené ke kritickému myšlení. „Ale myslím, že vzhledem k tomu, jak je to důležitá dovednost v současném světě, tak by mělo být toho systematického vedení ke kritičnosti ještě víc,“ říká Jirák.

Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme