Nedávné zemětřesení navýšilo Apeniny. Hory mohly vyrůst až o čtyři centimetry

Itálie se stále vyrovnává s následky ničivého zemětřesení, které ji zasáhlo před několika týdny. Katastrofa ale přinesla i nové geologické poznatky – pohoří Apeniny je teď o tři až čtyři centimetry vyšší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Středověký hrad v Apeninách

Středověký hrad v Apeninách | Foto: Fotobanka stock.xchng, nick boquerones

Způsobily to otřesy o síle 6,2 stupně, které vytvořily v horském pásmu trhlinu dlouhou zhruba 18 kilometrů. Vyplývá to výsledků italského Národního institutu pro geofyziku a vulkanologii. Zatím se jedná pouze o předběžné závěry, které vycházejí ze satelitních údajů GPS. V místě už ale operuje několik týmů z italských výzkumných center.

Apeniny zabírají na délku 1200 kilometrů. Zemětřesení zasáhlo vesnice ve střední Itálii na jejich podhůří. První otřesy přišly v noci 24. srpna. Zemřelo při nich 296 lidí a zhruba 2500 obyvatel přišlo o své domovy.

Nejedná se o první posunutí půdy způsobené zemětřesením. Například v Chile se hlavní město Santiago při zemětřesení z roku 2010 ocitlo skoro o 28 centimetrů západněji, než bylo před katastrofou. Otřesy o síle 8,8 stupně tenkrát vychýlily zemskou osu a k tomu zkrátily den o 1,26 mikrosekundy.

Podobně dění se stalo i v Japonsku. Zemětřesení, které před pěti lety postihlo severovýchod země, posunulo v místě epicentra mořské dno o 24 metrů a japonský ostrov Honšú přemístilo o 2,4 metru. Seizmology v této souvislosti zaměstnala i nejvyšší hora světa Mount Everest. Loňské zemětřesení v Nepálu způsobilo posunutí hory o tři centimetry na jihozápad.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme