Čeští lékaři odcházejí do Německa, práci za hranicemi jich našlo přes devět set

Jen za posledních pět let se do spolkové republiky odebralo více než 500 doktorů, celkově jich tu našla uplatnění téměř tisícovka. Mezi nejoblíbenější pracovní destinace patří Sasko a Bavorsko, tedy dvojice příhraničních zemí. K odchodu z Čech většinu z nich lákají zejména lepší platy i příjemnější pracovní podmínky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

doktor, doktoři (ilustrační foto)

doktor, doktoři (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

"Hlavním důvodem je větší svoboda a možnost volby. Myslím tím hlavně to, že díky vysokému platu si třeba člověk nemusí brát hypotéku nebo může dát výpověď a nemusí se přitom obávat, že mu za chvíli dojdou úspory," vysvětluje jeden z důvodů, proč se rozhodl pracovat v nemocnici v Drážďanech, anesteziolog Otakar Málek.

Důležitou roli pro dvaatřicetiletého doktora původem z Jilemnice hrál vedle financí také volný čas na rodinu a zájmy, kterého má podle svých slov výrazně více než lékaři v Česku. V průměru pracuje sice kolem 50 hodin týdně, ale třeba víkendové služby má jen jednou do měsíce.

V Česku přibývá lékařů z ciziny. Celkový úbytek doktorů to však nesnižuje

Číst článek

V pěti letech více než dvojnásobný nárůst
Český anesteziolog není ani zdaleka jediným krajanem, kterého práce v Německu oslovila. O stále sílícím trendu svědčí i údaje za poslední léta. Zatímco na konci roku 2010 ve spolkové republice pracovalo 422 lékařů z ČR, k poslednímu dni loňského roku jich bylo už 921. Vyplývá to z čísel německé lékařské komory (BÄK). Pravidelný nárůst je patrný v každém z posledních pěti let.

Zhruba tisíc lékařů nám chybí
Hromadné odchody lékařů za hranice mohou částečně kompenzovat nově příchozí kapacity z cizích zemí. Minulý rok Česká lékařská komora získala čtyři sta nových členů cizí národnosti, čímž se odchody alespoň lehce vyrovnaly. Ani to ale není pro české zdravotnictví řešením krizové situace. Momentálně českým nemocnicím chybí zhruba 1000 lékařů, tedy přibližně stejné množství, jaké pracuje v Německu. Exodus českých doktorů podle ČLK zastaví jedině radikální zvýšení platů.

Lékař - lékařka - chirurgové - chirurgyně - doktor - doktorka | Foto: Creative Commons CC0 1.0 Universal

Krize dopadá na lékaře i pacienty
Česká lékařská komora už letos v březnu varovala, že za současných personálních podmínek nejsou lékaři schopni garantovat bezpečnou péči o pacienty. V březnu také prostřednictvím otevřeného dopisu vyzvala vládu k urychlenému řešení situace. Upozorňovala přitom, že výdaje na zdravotnictví patří v České republice mezi nejnižší v rámci EU. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD se při květnovém jednání se zástupci nemocnic dohodl na tom, že vláda na zvýšení platů přispěje. V současné době se plánuje přibližně desetiprocentní navýšení platů lékařů a sester. Základní podmínkou podle Němečka je, že vláda zvýší platby za státní pojištěnce.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme