Babiš považuje Korteho jednání za šikanu a lživou kampaň. Nepochybil jsem, tvrdí Korte

Spor mezi ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a šéfem sněmovní komise pro kontrolu odposlechů Danielem Kortem (TOP 09) týkající se chybějících odposlechů pokračuje. Korte stále tvrdí, že ministerstvo porušilo zákon. Babiš obvinění odmítá a žádá jeho odstoupení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daniel Korte

Daniel Korte | Foto: TOP 09.cz

Vicepremiér ve čtvrtek v Poslanecké sněmovně řekl, že považuje obvinění, že nepředkládá zprávy o použití odposlechů, za šikanu a lživou kampaň. „My jsme podali tu zprávu za rok 2013, ukazoval jsem doručenku. Já to považuju za skandální, že se zneužívají sněmovní orgány na tuto lživou kampaň, my máme jasný důkaz, že jsme to všechno podle zákona dodali,“ tvrdí Babiš.

Nakonec se ukázalo, že mluvil pravdu. Zprávy totiž ve sněmovně skutečně jsou. Pouze byly zavřené v trezoru, ze kterého je měl úředník přinést Kortemu. To však neudělal a dnes již v Poslanecké sněmovně nepracuje.

Korte stále tvrdí, že on chybu neudělal a že ministerstvo financí porušilo zákon. Stále prý totiž chybí tři pravidelné zprávy o odposleších použitých celníky. „Nemyslím, že jsem pochybil. Na základě znalostí, které jsem v danou chvíli měl, by tak jednal každý. Ukázalo se, že jsem byl uveden v omyl. Nebylo to tak, že by ministr financí nedodal žádnou zpráv, on zprávu dodal, ale nikoli podle zákona a se zpožděním. Nevnímám to jako fatální pochybení, kvůli kterému bych měl odstupovat,“ řekl ve sněmovně Korte.

Jeho hlavu však žádá nejen Andrej Babiš, ale také člen komise z KDU-ČSL Ivan Gabal. „To, že s tou informací šel na veřejnost dřív, než se komise sešla a zjistila faktický stav věcí, považuji za politicky účelové jednání a myslím si, že úroveň politické konfrontace, do které jsme se dostali, už zasahuje i práci těch kontrolních a bezpečnostních komisí a výborů, které by měly primárně dbát na přesnost,“ řekl po mimořádném jednání komise Gabal. Nepodařilo se mu ale prosadit usnesení, že Korte postupoval nekompetentně.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme