Úřednice z kauzy Čapího hnízda na ministerstvu financí povýšila

Úřednice ministerstva financí Barbora Boschat se snažila získat informace o vyšetřování v kauze Čapí hnízdo bez vědomí nadřízených. Ti teď budou potrestáni, zatímco ona povýšila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čapí hnízdo

Čapí hnízdo | Foto: Filip Jandourek

Jak napsal server Neovlivní, Boschat se v lednu snažila získat od Evropského úřadu pro boj proti podvodům informace k vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. Farma patří ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO). Informace měla chtít na popud náměstka Tomáše Vyhnánka bez vědomí svých přímých nadřízených.

Ti na její počínání upozornili své nadřízené a vládní vyšetřovatele. Poté bylo zahájeno kárné řízení s Boschat, Vyhnánkem a překvapivě i oběma úředníky, kteří vše nahlásili, Ladislava Janáka a Martiny Uhrinové.

Oba úředníci jsou nyní podřízení Boschat

Oficiální výsledky kárného řízené nejsou známy. "Kárná řízení se zaměstnanci jsou uzavřená správní řízení, proto o jejich důvodech a průběhu nemůže ministerstvo financí poskytovat jakékoliv informace. Kárná řízení navíc považujeme za soukromou záležitost zaměstnanců. Děkuji za pochopení," sdělil serveru Neovlivní mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

Boschat se však od 1. září 2016 stala ředitelkou odboru 69 - Analýza a hlášení nesrovnalostí. Konkurz na toto místo vyhrála ještě před vyšetřováním a čekalo se jen na výsledek šetření. Naopak oba úředníci, kteří vše ohlásili, pravděpodobně z ministerstva odejdou.

Kárné řízení čeká i úředníky, kteří upozornili na neobvyklý postup v kauze Čapí hnízdo

Číst článek

Uhrinovou na jejím místě nahradila Boschat a proti Janákovi je vedeno další kárné řízení. Oba jsou navíc od 1. září podřízeni právě Boschat.

Evropský úřad pro boj proti podvodům a Policie České republiky vyšetřují Čapí hnízdo kvůli podezření z dotačního podvodu. Farma totiž nejprve patřila Babišově firmě Agrofert, pak ale změnila formu vlastnictví a vlastníka nebylo možné dohledat. Díky tomu farma získala evropskou dotaci ve výši 50 milionů korun. Pokud by Čapí hnízdo bylo stále součástí Agrofertu, na dotace by nemělo nárok.

Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se farma vrátila do vlastnictví Agrofertu. Babiš v březnu řekl, že v té době vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. Babiš i Agrofert stále odmítají, že by byl porušen jakýkoliv zákon.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme