Leteckou záchranku v ČR budou mít i firmy z Rakouska a Slovenska. Rozhodla cena

Leteckou záchrannou službu budou v Česku poprvé provozovat i zahraniční firmy. Tuzemskou DSA doplní slovenská Air Transport Europe a rakouská Helikopter Air Transport. Podle informací České televize o tom v pondělí rozhodla ministerská komise. Výběr musí potvrdit ještě ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). ČT již ale řekl, že výběr bude respektovat. Firma DSA není s výsledkem spokojena a chce soutěž napadnout u antimonopolního úřadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letecká záchranářka Markéta Hejduková v akci

Letecká záchranářka Markéta Hejduková v akci | Foto: Markéta Hejduková

Nyní provozují osm z deseti základen letecké záchranné služby v Česku firmy Alfa-Helicopter a DSA, kterým koncem roku vyprší smlouva, a dvě základny policie a armáda. Od příštího roku bude stát provozovat čtyři základny, k Praze a Plzni přibudou České Budějovice a Brno. Zbylých šest připadne na léta 2017 až 2020 soukromníkům. Všechny tři firmy se dohromady musely na šesti stanovištích vejít do 1,2 miliardy bez DPH. Jediným kritériem výběru byla nejnižší cena.

Zatímco dosud létala společnost DSA celkem ze čtyř stanovišť, nově bude obhospodařovat pouze dvě, v Hradci Králové a také základnu v Liberci. Slovenská Air Transport Europe, která provozuje leteckou záchranku na celém Slovensku, bude v Česku létat na stanicích v Olomouci a Ústí nad Labem. Záchranářské vrtulníky rakouské firmy Air Transport Europe budou startovat z Jihlavy a Ostravy, uvedla ČT.

Společnost DSA výsledek soutěže kritizuje a chce ho napadnout u antimonopolního úřadu. Tvrdí, že jedna z konkurenčních firem nemá dostatečně kvalitní vrtulníky. "Nejsme spokojeni s tím, jak komise posoudila jednotlivé nabídky. Budeme určitě bojovat do konce a odvoláme se," řekl ČT místopředseda představenstva DSA Daniel Tuček.

ČT dnes o výběru nových provozovatelů informovala mimo jiné také v souvislosti s tragédií na středním Slovensku, kde se v noci na dnešek zřítil záchranářský vrtulník. Neštěstí nepřežil nikdo ze čtyř lidí na palubě včetně přepravovaného pacienta. Vrtulník patřil právě slovenské společnosti Air-Transport Europe. Příčiny nehody nejsou zatím známy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme